Padla Římská říše vinou homosexuálů?

Italský historik předložil skandální teorii

Profesor Roberto De Mattei (1948), mimochodem, horlivý katolík, vyznamenaný Vatikánem za služby církve a šíření jejích myšlenek, není žádným nováčkem ve světě skandálů.

Stačí jeho loňské vyhlášení, že zemětřesení a tsunami ze dne 11. března 2011 bylo poslán na Japonsko jako „boží trest“.

Proto jen velmi málo lidí na Apeninském poloostrově překvapila další „vědecká“ teorie de Matteia, kterou vyslovil v rozhovoru pro rádio Maria:

  • „K pádu Říše římské a vpádu barbarů došlo v důsledku rozkvětu homosexuality.
    Semeniště homosexuality, infikovalo mnoho Římanů, poté, co se stalo římskou kolonií Kartágo, který bylo útočištěm pro homosexuály.“

Pokud jde o invazi barbarů, u kterých byly takové praktiky údajně neznámé, považuje 63 letý historik za trest, poslaný na vzdálené předky, za jejich morální přestupky.

K nové „teorii“ o božím trestu za pozemské hříchy by bylo možné říci, že jde o další výbuch náboženského tmářství, kterému není třeba věnovat žádnou pozornost. Kdyby ovšem Roberto de Mattei nebyl viceprezident prestižního a vlivného národního výzkumného centra, osobní přítel ministra školství Itálie Maria Stella Gelmini a předsedy vlády Silvio Berlusconi, který řekl, že je lépe milovat dívky než být gayem.

Obr. Warrenův pohár – stříbrný reliéf s homosexuálním tématem na poháru z doby Julia Claudian (5-15 n.l.)

Mattei se odvolává na křesťanského autora Vveka Salviano di Marsilio, a jednoho z největších odborníků na starověký Řím, autora knihy „Historie poklesu a pádu římské říše“, Edwarda Gibbona, kteří věří, že z prvních 15 císařů, pouze jeden – Claudius – měl správnou sexuální orientaci.

Kromě toho je homosexualita široce zobrazena ve starověkém římském umění a nebyla zakázána a úředníci měli často za milence otroky.

Přes odkazy na takové autority na otázky římské říše, historici jednohlasně novou teorii Matteia nepřijali, protože žádné závažné důkazy, že v Římě bylo mnoho homosexuálů, nejsou.