Rohaté lebky?

V 80. letech 19. století prováděli vykopávky archeologové u městečka Sayre v americkém státě Pensylvánie.

Vědci narazili na velkou hrobku plnou podivných kostí. Z ostatků bylo patrné, že patřily jedincům, kteří měřili na výšku minimálně 210 centimetrů. Nejpodivnější ale byly jejich lebky. Nad čelem z nich vyrůstaly dva rohy dlouhé 10 až 20 centimetrů. Vědci odhadli, že kosti pocházejí zhruba z roku 1200.

Výpravu tehdy vedly kapacity ve svém oboru, A. B. Skinner z Pensylvánského muzea a W. K. Morehead z Phillipsovy akademie v Massachusetts. Nedá se tedy předpokládat, že by šlo o podvrh. Navíc to nebylo poprvé, co se na území Severní Ameriky našly podivně velké kostry. Stalo se tak třeba poblíž Wellsville v New Yorku nebo v důlní vesnici El Paso v Mexiku. Lebky s rohy se ale našly jen v Sayre.

Oba profesoři svůj nález předali k dalšímu zkoumání do muzea ve Filadelfii, kde se ale jeho stopa ztrácí. Když se po několika desítkách let začali po lebkách shánět další vědci, nebyly k nalezení. Možná je někdo ukradl, možná je při ukládání jen špatně zařadili a dodnes. Čekají někde v zaprášeném koutě archivu na své další objevení.

Rohaté lebky jsou kvůli svému nejasnému osudu dodnes terčem nejrůznějších spekulací.

Někteří je považují za podvrh, další v nich naopak spatřují důkaz o existenci neznámé lidské nebo přímo mimozemské rasy.

Existence ale jediné lebky, která však zmizela, neskýtá příliš důvěry. Mohlo jít třeba jen o ojedinělou mutaci? Spíše šlo o žert…

V roce 2010 se objevila zpráva o 101 leté Číňance Zhang Ruifang z provincie Henan. Když jí bylo 100 let, začal jí růst roh na levé straně čela.

Za rok vyrostl do velikosti šesti centimetrů a na pravé straně začal růst další. Šlo o mutaci zrohovatělé kůže, a časem odpadly.

Podle: