Turínské plátno je falzifikát

Výzkumníkům se podařilo vyrobit kopii plátna, při použití technologií a materiálu, dostupného ve středověku
Vědcům se podařilo pomocí technologií a materiálů dostupných ve středověku vytvořit kopii svatostánku.

Pravost Turínského plátna – čtyřmetrové látky, do níž bylo podle legendy po smrti zabaleno tělo Ježíše Krista, byla opět zpochybněna. Tentokrát velmi vážně. Profesor organické chemie z univerzity v italské Pavii tvrdí, že se mu podařilo zreprodukovat Turínské plátno.

Luigi Garlaschelli (1950) během experimentu vytvořil duplikát rubáše s vyobrazením ve skutečné velikosti, a to za použití technologie a materiálů dostupných ve středověku.

Profesor a jeho kolegové položili lněnou látku na dobrovolníka a potřeli ji barvivem s mírným obsahem kyseliny. Barvivo pak uměle zestárlo zahřátím látky v peci a jejím následným vypráním. Výsledkem bylo, že barvivo z povrchu látky zmizelo, ale zůstal rozmazaný, polotónový obraz člověka – stejný jako na původním rubáši.

Garlaschelli se domnívá, že středověcí křiváci barvivo uměle nestárli – v průběhu staletí vybledlo samo. Pak vědci nanesli na látku kapky krve, vypálili do ní otvory a vytvořili spáleniny. Výsledkem bylo dosažení stoprocentní podobnosti s Turínským plátnem.