Existovali obři? (7)

Skrývají archeologové důkazy o obrech? A v nedávné minulosti?
V řadě jeskyní po celém světě byly objeveny malby gigantických bytostí.

V Asýrii objevili archeologové pěstní klíny o váze téměř čtyř kilogramů. Takové klíny mohli v ruce držet jen obrovští lidé.

„Těla byla ohromná, a tváře se natolik odlišovaly od běžných lidských tváří, že bylo úžasné a strašné je vidět a slyšet,“ popisuje obry římský historik Josef Flavius.

Jeho kolega, Pausanias, který žil ve 2. století, vypráví o tom, říká, že v Sýrii byla nalezena dobře zachovalá kostra muže o výšky více než 5 metrů.

Ibn Fadlán, arabský cestovatel, který žil před tisíci lety, údajně viděl 6 metrovou kostru, kterou mu ukázali poddaní chazarského chána.

Kostru stejné velikosti, viděli v muzeu v Luzernu, v budoucím Švýcarsku, klasici ruské literatury Turgeněv a Korolenko. Bylo jim řečeno, že tyto obrovské kosti byly objeveny v roce 1577 v horské jeskyni lékařem Felixem Platnerem.

Postavy obrů se vyskytují i v dílech některých spisovatelů. Například Jonathan Swift ve svých Gulliverových cestách popisuje gigantické postavy.

Na Filipínách se prý našla kostra tvora vysokého přes pět metrů.

Obr.: Podvodné záběry obřích koster

V Himálajích se pohybuje sněžný muž Yetti, jehož ti, kdož se s ním setkali, popisují jako 2,5 – 3 m vysokou bytost.

V ruských kronikách se píše, že v bitvě na Kulikově poli kočovníci postavili do boje obra o výšce 4 metry. Ale skupina ruských bohatýrů v čele s Oslabejem ho zavalila. Možná, že zabili posledního z obrů ve Starém světě…

Při dobývání Ameriky španělský kapitán Canon údajně našel v jednom z aztéckém chrámu kostru dlouhou 12 metrů, a poslal ji jako dar papeži.

Jistý Witney, který pracoval na počátku 19. století hlavní archeolog pro americkou vládu, zkoumal prý lebku o průměru 2 metry. Byla nalezena v jednom z dolů v Ohiu. Takový člověk by měřil minimálně 20 metrů. To by byly rozměry obrů, kteří se smáli Noemu před potopou.

Obr. Kosti z Boržomi

Unikátní objev obřích kostí se uskutečnil v Gruzii v srpnu 2008. V gruzinské oblasti Haragulsk nedaleko Boržomi byly v jeskyni nalezeny kosti obra. První průzkumy potvrdily, že nalezená lebka je téměř trojnásobně veliká než mají dnešní lidé. Podle kostí byla pak stanovena výška jedince, kterou měl za svého života – 2,5 – 3 metry. Právě v oblasti hor Boržomi se vyskytují legendy o obrech.

Pokračování