UFO nad Phoenixem

13. března 1997 došlo k jednomu z nejzávažnějších případů pozorování UFO v USA.

Na obloze nad USA se objevil obrovský objekt. Byl to nejpopulárnější případ UFO za posledních padesát let.

Pozorovali jej úředníci a činitelé státní správy, zástupci policie a tisíce občanů po dobu několika hodin.

UFO bylo pozorováno od Nevady až po Arizonu, ale nakonec se případ stal známým jako „světla nad Phoenixem“.


Obr.1 Obrázek podivného předmětu od očitého svědka – obyvatele Phoenixu, Tima Leu.

Noční světla

V ten den se podivný předmět objevil ve vzdušném prostoru letiště ve Phoenixu, v 18.55 místního času.

Bylo zpozorováno dispečery, kteří seděli na věži, a oznámili to rádiem posádce civilního letadla, stojícího na ranveji, čekajícího na odlet.

Podle slov pilotů, něco jako obrovský vesmírný koráb, přeletěl přímo nad jejich drahou.

Piloti se ptali dispečerů, co to bylo, ale ti jim nemohli pomoci. Ačkoli všichni viděli světla, na radarových obrazovkách nebyly žádné stopy!

„Pořád nevím, co si mám myslet. Neumím si ani představit, co by to mohlo být. Asi něco armádního,“ říká Bill Grave, jeden z dispečerů letového provozu.

Obyvatelé vzpomínají

„Bylo to něco úžasného a trochu děsivé,“ řekl konzultant managementu, Tim Ley. „Nad námi tiše letělo obří písmeno „V“. Neviděl jsem samotný objekt, vše, co jsem viděl, byl jeho tvar, něco, co zastínilo hvězdy.“

Když pravá strana obří lodě prošla přímo nad ním, levá strana se nacházela na ploše dvou bloků domů. Lei označil světla UFO za velmi podivná.

„Nebyly jako žárovky, spíš připomínaly hořící plyn. Kolem nich nebyla žádná záře. Nikdy jsem nic takového neviděl.“

Specialisté, kteří prováděli zeměměřické práce na severu od Phoenixu a měli potřebné nástroje po ruce, spočítali, že objekt byl 3,2 km dlouhý a 2,8 km široký.

Letěl tak nízko, že někdo mohl rozeznat, kromě jasně svítící světla, i „řadu oken s nějakými siluetami.“ Později se zmínka o „oknech“ již neobjevila.

34 letý Max Saraceno viděl UFO s manželkou. Vyšli ven a sledovali, jak objekt letěl nad jejich hlavami. „Tato obří loď zastínila hvězdy, pomalu plula po obloze,“ řekl. „Neznám žádné letadlo s tak tichými motory.“

Obr. 2 Jediný záběr z amatérského videa UFO nad Phoenixem. Kvalita záznamu je hrozná, ale je možné rozeznat, že na obloze nad městem (1) jsou vidět nějaká divná světla. (2).

Přiznání pilota

Sedm hodin po incidentu ufologové obdrželi telefonát od muže, který se představil jako letec ze základny US Air Force Luke, která se nachází 20 mil západně od Phoenixu.

Podle něj armáda vyslala dvě stíhačky F-15 Eagle, a jeden z nich se pokusil zachytit UFO. Najednou palubní radar byl mimo provoz, a ukazoval pouze šum. V tuto chvíli světla na objektu zhasla a pilotovi se UFO ztratilo.

Následující den velení základny vyhlásilo, že neví nic o incidentu a neobdrželi žádné hlášení o UFO od civilistů.

Nicméně, telefonní účty svědků z 13. března 1997, které uváděly číslo základny, usvědčil vojáky ze lži.

Podplukovník Mike Hauser, zástupce základny Luke, řekl tisku: „Lidé nás nazývají lháři. Ale my nemáme co skrývat. Skutečností je, že se nezabýváme UFO.“

Hauser řekl, že večer na obloze byly stíhačky F-16, ale neměly žádnou souvislost s pozorovanými světly na obloze – prováděly pravidelné tréninkové lety. Všechna letadla přistála v sedm hodin večer a již nic nevzlétlo. Nicméně, řada lidí říkala, že vojáci bezostyšně lhali.

„Už nikdy nebudu takový, jako předtím,“ řekl 51 letý řidič cementárny Bill Greiner. Byl v horách severně od Phoenixu, když uviděl dva oslepující jasné objekty, podobné dětské káče.

Byly téměř bílé, po obvodu viděl oranžové světlo, a ve středu každého z těchto těles pulzovalo červené jádro.

„Pokud mi někdo dříve řekl, že viděl UFO, tak jsem se mu jen smál. Teď se dívám na věci úplně jinak. Možná jsem jen hloupý řidič, ale viděl jsem něco divného.“

Bill jel kilometr od letecké základny a viděl, že jeden z objektů visí přímo nad ní. Brzy odtud vzlétla stíhačka F-16 vzlétl a zamířila k UFO. Objekt ale nečekal: vystoupal vzhůru a zmizel v mžiknutí oka.
Greiner řekl: „Vím, že piloti to viděli. Sakra, jsem připraven projít testem na detektoru lži, jen kdyby kluci ze základny udělali to samé. „

A žádné šetření …

Krátce po událostech z Phoenix City členka zastupitelstva radnice Francis Bervudová na pravidelném zasedání požádala „otce města“: Bude někdo zkoumat, co se stalo? Bylo to první oficiální a veřejné upozornění na tento problém. Byli tam novináři, a tak u ní doma i v kanceláři začaly drnčet telefony.

„První den to bylo 37 hovorů. Pak jich byly stovky. Volali mi lékaři, právníci, místní celebrity. Většina z nich nechtěla žádnou publicitu, jen chtěl vědět, co to bylo. Sakra, když jsem to viděla, pak jsem taky chtěla, aby mi na tuto otázku někdo odpověděl.“

Nicméně, cesta úředních šetření se ukázala cestou, která nikam nevede. Phoenixské úřady tvrdily, že nemohou vyšetřovat takové případy, protože „nemají vzdušné síly.“

Guvernér se rozhodl zůstat stranou, neochotný dělat nějaká vyjádření. Tak se vše postoupilo Federálnímu řízení leteckého provozu. Ministerstvo letectví také nechtělo převzít odpovědnost za návštěvu UFO: „To je problém, který spadá do místní jurisdikce.“

Jinými slovy, městští úředníci říkají, že tento případ je věc armády a armáda tvrdí, že jde věc místních úřadů.

Guvernér později uspořádal tiskovou konferenci, na kterou došel „mimozemšťan“ – velitel letecké základny v masce a vše se zesměšnilo.

Ale mnozí obyvatelé Phoenixu dodnes nejsou ochotni se vzdát.

Film

O událostech nad Phoenixem byl natočen film „Night Skies“, (Noční nebe) 2007, sci-fi, thriller.

Šest lidí na opuštěné silnici vidí tajemná „světla na nebi“. Samozřejmě, jde o lodě mimozemšťanů. Bohužel, jsou velmi zlí a touží na pozemšťanech provádět různé lékařské experimenty … ¨