Kdo byl Charles Berlitz

Charles Berlitz (*1913, New York, USA – +18.12.2004, Tamarac, Florida, USA) byl původně lingvistou, vnukem zakladatele jazykové školy Berlitz.

Do světa záhad vstoupil na konci 60. let minulého století a dosáhl světové proslulosti v roce 1974 s vydáním knihy „Bermudský trojúhelník“.

Napsal knihy i o Noemově arše a o Atlantidě, a s Williamem Moore (obr. 2) (1) napsal dvě knihy – Philadelphia Experiment (1979) a Happening (1980). Právě tato zrodila tajemství o údajné havárii UFO u Roswellu a odstartovala nástup horečky po havarovaných létajících talířích, která trvá dodnes. Před tímto datem byste údaje o roswellské havárii hledali marně.

Jeho nejpopulárnější práce se však týkala Bermudského trojúhelníku.

Ale i tak to nebylo jeho označení. Atlantickou oblast, ohraničenou Floridou, Portorikem a Bermudským souostrovím, označil za „Bermudský trojúhelníkVincent Gaddis (2) popularizátor paranormálních jevů, v časopisu Argosy (3) už v roce 1964.

Berlitzových knih „Bermudský trojúhelník“ a „Beze stopy“ se prodalo několik desítek milionů výtisků po celém světě.

Berlitz v nich prohlašoval, že zmizení letadel a lodí v této oblasti musí být způsobeno buď mimozemskými civilizacemi nebo časoprostorovými příp. magnetickými víry.

Jak zjistil Lawrence D. Kusche (4), pilot a knihovník z University v Arizoně, řada Berlitzových údajů bylo silně zkresleno, nebo byly vyloženě lživé.

Např., nákladní loď Freya, která podle Berlitze zmizela v roce 1902 v Bermudském trojúhelníku, se ve skutečnosti potopila v Tichém oceánu při tsunami.

Nebo loď Stavenger, loď se 43 členy posádky, jež prý zmizeli roku 1931 na Bahamách, nikdy neexistovala.

Také žádný letoun Globemaster zde v roce 1950 nehavaroval, jak tvrdí Berlitz v knize Bermudský trojúhelník, ale v roce 1951 explodoval za letu 900 kilometrů jihovýchodně od Irska, tedy velmi daleko od záhadného trojúhelníku. A tak by se dalo pokračovat případ od případu. Z toho je zřejmé, že s ověřováním zdrojů si Berlitz příliš starostí nedělal.

Závěry z jeho knih se staly trvalou součástí ufologických mýtů.

Odkazy

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/Bill_Moore_%28ufologist%29
(2) http://en.wikipedia.org/wiki/Vincent_Gaddis
(3) http://www.argosymag.com/
(4) Kusche, Lawrence David: The Bermuda Triangle Mystery Solved. Buffalo, (1975). Prometheus Books. ISBN 0-87975-971-2.