Jsou v USA mayské pyramidy?

V severní Georgii (USA) došlo v roce 2011 k objevu mayských ruin, starých prý 1100 let…

Vše se zrodilo na webu Examiner, známém to středisku exopolitických nesmyslů. (1)

Autorem objevu je Richard Thornton, architekt, který je přesvědčen, že jde o dílo mayských uprchlíků. Thornton, potomek Indiánů Creek, říká, že on sám je nositelem mayské DNA. Nejde samozřejmě o žádného archeologa. Jeho předkové prý došli do USA kolem roku 800, po sérii katastrofických sopečných erupcí, které vyvolaly následující dvě dlouhá období extrémního sucha a nekonečných válek mezi městskými státy.

Jako každý samozvaný objevitel, považuje objev „mayských ruin“ v okolí kopce Kenimer za „jeden z nejdůležitějších archeologických nálezů posledních let.“

Thornton říká, že místo zkoumal od roku 1999 Mark Williams, antropolog z University v Georgii, který řekl, že Kenimer byl už před 1100 lety uměle upravený kopec a nebyl schopen určit, kdo jej tak postavil. Už na „prvních mapách“ této oblasti je pojmenován Itsate, což je podobné jako mayské Itzá. Navíc, mezi všemi americkými národy, pouze Mayové a předkové Indiánů Creek v Georgii stavěli pětiúhelníkové pyramidy. I další názvy v Georgii ukazují prý na přítomnost Mayů.

O co jde ?

Kultury, které stavěly prehistorické mohyly v Severní Americe, zde působily už od doby asi 3400 př. n.l. až do 16. století n.l. v oblastech Velkých jezer, v říčních údolích Ohio, a v údolí Mississippi a jeho přítoků. Hliněné valy vznikaly v dnešní Louisianě, domorodé národy začaly budovat zemní díla v Severní Americe téměř 1000 let před stavbou egyptských pyramid.

Thornton prostě záměrně chybně interpretuje tyto památky, zamlčuje jejich indiánský původ. Nejde přitom jen o kopce, ale o celou indiánskou civilizaci se zalidněnými městy, králi, pyramidami a dalšími velkolepými díly, jež se vyvinula na středozápadě a jihovýchodě Spojených států.

„Pozůstatky těchto dávných obyvatel Severní Ameriky jsou zde prakticky všudypřítomné,“ píše Kenneth Feder (3), expert na archeologii Centrální university ve státě Connecticut (4), ve své knize Mýty, podvody a záhady (1990).

Jedna z největších pyramid na světě je v Cahokii (5) v Illinois, starobylém městě podél proudu Mississippi, jehož rozkvět byl kolem roku 1000 n.l.

Pyramida je známá jako Monks Mounds. Má čtyři terasy, je 30 m vysoká, 290 metrů dlouhá, 255 m široká. Cahokia muselo být nádherné místo, s desítkami tisíc lidí a řemeslníků, kteří produkovali výrobky z mědi, kamene a hlíny. Jednalo se o obchodní a náboženské centrum a bylo dominantní politickou silou ve své době.

Williams znechucen tím, že jej Thornton zneužil, zareagoval rychle:

„Neexistuje žádný věrohodný důkaz o přítomnosti Mayů v Georgii. Thornton záměrně překroutil legitimní archeologická data na podporu svých fantazií. Je to úplný nesmysl,“ napsal v komentáři k Thorntonovu článku.

Takže, až uslyšíte o Mayích v USA, a dalších nových pyramidách, tak oblíbených mezi pavědci, vězte, že jsou to fantazie, překroucená fakta.

Odkazy

(1) Ruins in Georgia mountains show evidence of Maya connection. http://www.examiner.com/architecture-design-in-national/massive-1-100-year-old-maya-site-discovered-georgia-s-mountains
(2) Mound builder (people). http://en.wikipedia.org/wiki/Mound_builder_%28people%29
(3) http://www.anthropology.ccsu.edu/faculty/feder/Feder.html
(4) http://www.ccsu.edu/
(5) http://en.wikipedia.org/wiki/Cahokia
(6) http://en.wikipedia.org/wiki/Monks_Mound