Foto belgického trojúhelníku byl podvod

Šprýmař se přiznal po 21 letech

Již více než dvacet let byla vlna pozorování UFO nad Belgií v roce 1989-1990 stále nevysvětlená záhada. Po dobu několika měsíců občané v Belgii hlásili pozorování trojúhelníkových lodí.

Velký problém s belgickou vlnou stovek pozorování UFO byl nedostatek fotografií nebo filmů, které by ukázaly nějaký objekt.

Ufologové se snaží tento nedostatek důkazů omluvit tím, že před dvaceti lety nebyly tolik dostupné levné mobilní telefony a digitální fotoaparáty ještě neexistovaly, a klasické videokamery sice existovaly, ale nebyly tak masově rozšířeny.

Je však známa jen jediná fotografie „trojúhelníkového tělesa“ (viz obr.), o které se uvádí, že byla pořízena v Petit Rechain v Belgii v dubnu 1990, dvacetiletým mužem, známým pouze jako „Patrick,“ který ji zveřejnil až o čtyři měsíce později.

Belgický spolek na průzkum fenoménu UFO SOBEPS zkoumal fotografii a uvedl, že je autentická. Od té doby „pravost“ potvrdila řada dalších odborníků.

Např. tým pod vedením profesora Marca Acheroy zjistil, že trojúhelníkový tvar se stal viditelným přeexponováním snímku.

Původní barva snímku byla dále analyzována Francois Louange, specialistou na satelitní snímky z francouzského národního výzkumného střediska (CNES), a snímek dále zkoumali dr. Richard Haines, bývalý vědec z NASA, a konečně profesor Andre Marion, jaderný fyzik a profesor na univerzitě Paris-Sud a také na CNES.

Skeptičtí ufologové již dlouho uváděli, že tato fotografie není věrohodná. Za prvé není zřetelné pozadí, takže není možné zjistit velikost ani vzdálenost. Může tak jít o blízký malý model , tak i o vzdálenou obří loď. Už v roce 1990 belgický skeptik Wim van Utrecht ukázal, že fotografii může snadno zopakovat za pomocí malého modelu. O dalších nesrovnalostí v této fotografii se zmínil nedávno Tim Printy na webzinu SUNLITE.

V roce 2011 se objevilo přiznání.

Belgická televize RTL oznámila, že podvodník „Patrick“ poskytl jejímu reportérovi rozhovor ve svém domě, kde ukázal mnoho dalších snímků, ze kterých vyplývá, že UFO z Petit-Rechain nebyla kosmická loď z daleké galaxie, ale deska z lakovaného polystyrenu se třemi světly.

Blíže: