Proč jsou Marťané malí zelení mužíčkové?

Po celá desetiletí platí, že Marťané, obyvatelé rudé planety, jsou malí zelení mužíčci. Kde se tato předloha vzala?
Legenda o Zeleném muži je stará mnoho století. Původně šlo o pohanského boha, který byl včleněn do raného křesťanství a je popsán v mnoha podobách v knihách a kostelech po celé Evropě. Aby se ukázala jeho zelená tvář, je vyobrazena ve tvaru listů. (1)

Obr.1 „Zelený muž“ v kostele v Čečovicích (okr. Domažlice)

Malí lidé – ti mohli připomínat děti. První zmínka o zelených dětech z jiného světa, se objevila v legendě z anglického města Woolpitu. Vyšly prý z lesa k lidem, pracujícím na poli, neuměly jíst normální jídlo, ani nemluvily anglicky, ale nakonec si na místní jídlo zvykly, naučily se pár slov a řekly, že pocházejí ze země v neustálé tmě, v níž slunce nikdy nesvítilo.

Folkloristé, kteří hledali historické kořeny tohoto anglického příběhu, se domnívají, že jde o vliv vlámských imigrantů.

Příběh předložil veřejnosti ve druhé polovině dvacátého století Jacques Bergier (2) v knize Mimozemšťané v dějinách (1972). Uvedl jej však jako skutečnou událost, která se odehrála v roce 1887 ve Španělsku u města Banja. Takové město ale neexistuje. Až v roce 1990 Aitor uvedl v časopise Ondarreta, že šlo o pověst z okolí Banyoles (Girona), ale že šlo jen o modernizovanou verzi středověkého příběhu z Woolpitu.

První zmínka o Little Green Man (Malém zeleném muži) se objevila v New York Times 6. prosince 1902 v upoutávce na pohádkovou knihu pro děti.

V knize Edgara Rice Burroughs „Princess of Mars“ (1912) jsou Marťané zelená, velmi vysoká stvoření se čtyřmi pažemi. (3)

Druhý den po rozhlasové dramatizaci „Války světů“ režiséra Orsona Wellese, 31.10.1938, komentátor Bill Barnard v úvodníku v Corpus Christi Times napsal: „Třináct zelených mužů vystoupilo z kosmické lodi na letišti Cliff Maus.“

Spisovatel fantastických knih Fredric Brown (1906 – 1972) napsal veselou knihu „Marciano, go home!“ (Marciano, vrať se domů, 1955), kde Marťané, zelení a holohlaví mužíci o výšce 75 cm, uskuteční invazi na Zemi. (viz obr. 2) (4)

Ve stejném roce v srpnu se však udál případ v Kelly – Hopkinsville (5). Rodina tvrdila, že podivné, malé zelené bytosti obléhali jejich dům. Měly vypouklé oči, velké a špičaté uši a dlouhé ruce. (obr. 3)

Podobnost obou bytostí je více než náhodná…

Odkazy:

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/Green_Man
(2) http://cs.wikipedia.org/wiki/Jacques_Bergier * http://en.wikipedia.org/wiki/Jacques_Bergier
(3) http://cs.wikipedia.org/wiki/Edgar_Rice_Burroughs * http://en.wikipedia.org/wiki/A_Princess_of_Mars
(4) http://en.wikipedia.org/wiki/Fredric_Brown
(5) http://en.wikipedia.org/wiki/Kelly%E2%80%93Hopkinsville_encounter