Jaká planeta vytvořila Měsíc?

Sondy NASA mají zjistit, kdo je „matkou“ našeho souputníka – je to planeta Theia?

Již dlouho se uvažuje o legendární hypotetické planetě, která po srážce se Zemí vedla ke vzniku Měsíce.
Název této planety je Theia (1). Jedná se o hypotetické těleso. Nikdy jsme ho neviděli, ale někteří vědci věří, že existovalo před 4,5 miliardami let, a že její srážka se Zemí vedla k vytvoření Měsíce (2) – říká jeden z účastníků projektu STEREO (3), zřízený pro pozorování Slunce, Mike Keyser.

Samotná „hypotéza Theia“ byl vyslovena teoretiky z Princetonu, Edwardem Belbruno (4) a Richardem Gotti. Podle jejich teorie, Měsíc se vytvořil z obrovského množství úlomků, vyvržených do prostoru v důsledku kolize Země s jinou planetou o velikosti Marsu. Ale kde se taková planeta vzalo? Belbruno Gott věří, že Měsíc byl vytvořen na oběžné dráze Země v Lagrangeovém bodu – (5) jde o místo, kde gravitace Země a Slunce je vyrovnána a tvoří jakoby gravitační „studny“. Jako voda stéká do prohlubně, i v zde, v počátečních fázích vzniku Sluneční soustavy, se ustavilo malé planetární těleso, náš Měsíc.

Odkazy

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/Theia_%28planet%29
(2) http://cs.wikipedia.org/wiki/Teorie_velk%C3%A9ho_impaktu
(3) http://www.exoplanety.cz/2009/04/13/sondy-stereo-mesic/, http://www.nasa.gov/mission_pages/stereo/main/#.VGe-LMke2UM
(4) http://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Belbruno
(5) http://cs.wikipedia.org/wiki/Libra%C4%8Dn%C3%AD_centrum