Bosenské pyramidy?

Kopec nedaleko bosenského středověkého královského městečka Visoko má již dnes zajištěné nesmazatelné místo v historii.
Buď jako hlavní část evropského „údolí pyramid“, které výrazně změní dosavadní představu historie, nebo jako dějiště největšího novodobého archeologického – buďme mírní – omylu.

Bosenské městečko Visoko asi 30 km severně od metropole Sarajeva ovládla „pyramidománie“. Jeho obyvatelé se snaží vydělat na tvrzení amatérského archeologa Semira Osmanagiče, který je přesvědčen, že se tu nalézají starobylé evropské pyramidy. Osmanagič vystudoval ekonomii v Sarajevu, a v USA měl strojařskou dílnu Met Company, Inc. v Houstonu, Texas. Má titul profesora antropologie, ovšem na „Americké univerzitě“ tj. soukromé vysoké škole v Sarajevu, která je však rovněž zaměřená na ekonomii. (1)

Kopec Visočica vždy udivoval místní obyvatele svými čtyřmi svahy se sklonem 30-35° a 45°, směrujícími více méně ke světovým stranám.

Koncem října 2005 poprvé napsal bosenský muslimský deník Dnevni Avaz (2) o senzačním odhalení evropské pyramidy poblíž vnitrozemského města Visoko. Objev kamenných staveb byl učiněn již při zahájení výzkumu v srpnu téhož roku. Druhý týden archeologických prací se našly kamenné bloky, které podle Semira Osmanagiče tvořily zdi pyramidy. Tyto anomálie podle něho jednoznačně ukazují, že kopec není dílem přírody, nýbrž umělým výtvorem pravěké lidské aktivity.

„Kopec Visočica nemohl být formován přírodou,“ tvrdí geoložka Nadja Nukičová. „My jsme to věděli již dlouho, ale fantastický objev přišel až nyní.“ (3)

Ostatně amatérský archeolog Osmanagič nepřijel do rodné Bosny objevovat, ale objevem potvrdit své přesvědčení. „Visočica má téměř perfektní trojúhelníkové svahy, obrácené přesně na jednotlivé světové strany,“ říká a přidává další trumfy – plochý vrcholek a „přístupové cesty“. „Tahle skutečnost a tvar pyramidy mi bohatě stačily. Příroda prostě nemohla takové perfektní objekty stvořit.“

Loňský předběžný průzkum v lokalitě kopce poblíž města trval několik měsíců i již počáteční výsledky potvrdily původní předpoklad, že kopec Visočica (650 m.n.m) skrývá monument svými rozměry srovnatelnými s obdobnými stavbami podél Nilu.

Pyramida je přibližně 100 metrů vysoká s čtvercovou základnou o délce strany 220 metrů. Podle průzkumných prací prý uvnitř obsahuje prostory a jakousi monumentální hráz. Plošina je vytvořena z kamenných bloků a archeologické vykopávky poblíž povrchu odkryly části zdí a zbytky jednotlivých stupňů pyramidy.

Geologové a Osmanagičův tým údajně narazili na ohlazené pískovcové desky, které podle nich mohly tvořit podlahu pyramidy. Objevili také stavební materiál, netypický pro tuto oblast, jehož prý mohlo být použito k vybudování schodiště.

Nedlouho po článku přišla další senzace – pyramidy jsou dvě. Větší z nich byla zasvěcena Bohu Slunce a menší pak, pod blízkým vrchem Křiž, Bohu Měsíce. Navíc se v okolí, ale i celé Bosně vyskytují kamenné zdi, které jsou analogické zdem v Jižní Americe.

Indiana Jones? 

„Ačkoliv se myšlenka pyramid v Evropě a obzvláště v Bosně může zdát neuvěřitelná, věříme, že uspějeme,“ je přesvědčen Osmanagič, který nosí na hlavě plstěný klobouk ve stylu Indiana Jonese.

Bosenskou „křížovou výpravu proti dogmatům klasické archeologie“ zahájil již v dubnu roku 2004.

Předběžný výzkum v roce 2005 Osmanagič uzavřel zjištěním, že pod kopcem Visočica se skrývají vysoké terasovité schody pyramidy. Tato charakteristická schodiště jsou znakem pyramid Střední Ameriky (neodpustím si poznámku – jaká náhoda, když je amatérský archeolog patnáct let studoval. Napsal o nich knihu „Svět Mayú“ (4), kterou však odborníci nazývají nevědeckou fantasmagorií (5). Tvrdí v ní např., že Mayové jsou potomci Atlanťanů, kteří přišli na Zemi z Plejád.) Jde prý evidentně nejen o nejstarší pyramidu na světě, ale zároveň o první „neamerickou“ s očividnými znaky středoamerických pyramid zasvěcených Bohu Slunce. Osmanagič se domnívá, že pyramidy mají stupňovitý tvar a vznikly přizpůsobením původního terénu před 2,5 až 12 tisíci lety.

Podnikatel sídlící v USA však nic nechce nic ponechat náhodě. Na pomoc své hypotéze, kterou popsal v knize Bosanska piramida Sunca, povolal dvě mocné síly. První z nich je bosenské vlastenectví. Vždyť rodákům jistě sladce zní jeho prohlášení: „Historie civilizace musí být přepsána. Bosna se stane gigantem na archeologické mapě světa.“

Druhým spojencem jsou ti, kteří z jakéhokoliv důvodu zahlížejí na oficiální vědu. V historii lidstva je přece tolik tajemného a zkostnatělí archeologové to odmítají přijmout – ostatně přečtěte si von Dänikena… Jak vzrušující je představa jakési blíže nespecifikované, ale zcela jistě vysoce rozvinuté preillyrské civilizace na balkánském pobřeží Jaderského moře. Ta měla podle Osmanagiče postavit před 27 000 lety na vrcholku Bosenské Pyramidy Slunce svůj chrám. Samotná pyramida je však prý stará 12 000 let. Chyba bosenského Indiana Jonese? Nebo snad náznak ještě většího tajemství? Tak jako tak – voda na mlýn šarlatánů všech pokolení. Však si od nich Osmanagič vysloužil kladný posudek. (6)

Na své si přijdou i přívrženci neznámých sil a energií. Osmanagič tvrdí, že údolí nedaleko města Visoko bylo vybráno tajemnými staviteli proto, že je ohniskem energií stejné jako Gíza v Egyptě. To podle něj vysvětluje i tvrzení místních obyvatel, že tam nebyl nikdo za války v letech 1992-95 zabit. „Pyramida je zachránila,“ říká Osmanagič.

Bosenský Indiana Jones do roku 2006 financoval výkopové práce ze svého. Aby mohl v roce 2006 v archeologickém výzkumu pokračovat, potřeboval v přepočtu téměř tři miliony korun. Doufal, že je dostane od bosenských úřadů.

Podle Osmanagiče „Bosenská Pyramida Slunce“ vyžaduje přibližně pět let intenzivního průzkumu. Je také přesvědčen, že ji podzemní labyrint chodeb spojuje s „Bosenskou Pyramidou Měsíce“ pod sousedním kopcem Křiž.

Národní pyramidy

„Otázku, zda tam je pyramida, nebo ne, si tu nikdo neklade,“ konstatuje ředitel Visockého zemského muzea Senad Hodovič. „Zdejší lidé pevně věří, že tam je, a jsou z toho celí pryč.“

Jeden z místních hotelů pojmenovaný Hollywood změnil název na motel Bosenská sluneční pyramida. Na své webové stránce se pyšní: „Zatímco si budete pochutnávat na našich jídlech v našem restaurantu v šestém patře, budete mít zároveň příležitost vychutnat si velkolepý pohled na Sluneční pyramidu. Můžete se tak stát součástí záhady a zázraku v naší oblasti.“

Restaurace servírují jídla na talířích ve tvaru trojúhelníku. Umělci zhotovují dřevěné přívěsky na klíče ve tvaru pyramidy. Obchodníci nabízejí trička s nápisem „Mám na zadním dvorku pyramidu.“

„Naše očekávání jsou vysoká. Mohla by to být naše ropná studna,“ myslí si Vehab Halilovic, který začal vyřezávat pyramidy na dřevěné suvenýry jako flétny či píšťaly. Halilovic zhotovuje dřevěné suvenýry už 30 let. Podle jeho slov mu naposledy štěstí přálo v roce 1984, kdy se v Sarajevu konaly zimní olympijské hry. Tehdy prodal spoustu suvenýrů s olympijskými motivy. Po bosenské válce v letech 1992-95 začal vyrábět upomínkové předměty pro příslušníky mírových sborů NATO. S postupující stabilizací Bosny se počet vojáků snižoval a odbytiště pro Halilovičovy výrobky se scvrkl. A pak přišla teorie o pyramidě. „Jsme lidé, kteří se rychle přizpůsobují,“ říká poté, co vyzkoušel pár tónů na nové flétně.

Jiný zdejší rodák Esef Fatic si otevřel obchůdek se suvenýry a prodává pyramidy zhotovené z hlíny a dřeva a také trepky s obrázkem pyramidy. „Už máme kupce. Od té doby, co se začalo mluvit o pyramidě, jde byznys mnohem lépe. Pokud vědci skutečné potvrdí, že ‚náš kopec skrývá pyramidu, tohle místo oživne. Budou se sem. sjíždět lidé z celého světa,“ maluje si růžově budoucnost Fatic.

Možnost, že kopce neskrývají starověké pyramidy, si místní lidé vůbec nepřipouštějí. Ostatně „vědí“, že v zemi existuje spousta záhadných míst – svět se s nimi však dříve nemohl seznámit, protože se „o takových věcech za komunistů prostě nesmělo mluvit“. Se svou troškou do mlýna přichází i již citovaný ředitel místního muzea. Připouští, že teorie pyramid bude správná. Médiím nezapomněl při té příležitosti sdělit, že archeologové před desetiletími objevili důležité středověké artefakty města. Již tenkrát se podle Senada Hodoviče v odborných kruzích vědělo, že s kopcem Visočica něco není v pořádku.

Vykopávky jako show

V dubnu Osmanagič spolu s mezinárodní skupinou badatelů z Bosny, Slovinska, Skotska, Rakouska a Austrálie zahájil výkopové práce, jejíchž výsledek by prý mohl definitivně potvrdit nebo vyvrátit jeho teorii. Cíl akce osvětlil ředitel výzkumného projektu Osmanagič na svých webových stránkách (7). Tým archeologů a geologů by měl očistit celou oblast od keřů a začít s opatrným otevřením šesti širokých sekcí tak, aby byl zřetelný pyramidový charakter megalitických bloků každému laikovi. Souběžně s tím druhý tým spolu se speleology a geology začne se systematickým průzkumem podzemního komplexu tunelů. Budou se také dále sbírat od místních občanů informace, které by pomohly s plánovitým průzkumem dalších míst lokality.

Do tunelu se nejdříve vydal tým záchranářů z nedalekého uhelného dolu a po nich následovali archeologové, geologové a další experti. Týmy pronikly do tunelu asi do hloubky 260 metrů, tam ale zjistily, zeje další cestu blokuje zával. Má se za to, že tunel je dlouhý asi 3,8 kilometru. Badatelé objevili také dvě křižovatky s dalšími tunely. Po 220 metrech bylo zajištěno křížení čtyř chodeb pod úhlem zhruba 25 stupňů. Jeden z tunelů křižovatky vede k podzemnímu jezeru a chodba na pravé straně vede k pyramidě. „Rozhodně to není přírodní útvar,“ sdělila geoložka Nadja Nukičová.

V jednom z tunelů byl nalezen pískovcový monolit se záhadným symbolem, jehož expertizu by měli provést v Egyptě.

„Indiana Jones“ Osmanagič se vůbec nebrání tomu, aby se celá akce změnila v lidovou zábavu a show. Na kopec Visoko v autech, na motorkách a dokonce i v koňských povozech proudí davy návštěvníků. Jednoho slunného dubnového dne šplhaly na zhruba 700 metrů vysoký vrch řady lidí, zatímco kolem výkopů pochodovaly modelky ze sarajevského Týdne módy, mávající papírovými bosenskými vlaječkami. „Dočetli jsme se o té pyramidě na internetu. Je úžasné, že se něco tak velkolepého stalo v Bosně,“ říká turistka Senada Wiitigenová, která do Bosny přicestovala na dovolenou z Německa.

Nedlouho po zahájení vykopávek archeologové oznámili, že narazili na jednom ze svahů na pravidelně otesané bloky. „Jde o první odhalené zdi pyramidy,“ tvrdí Osmanagič. „Vidíme, že povrch je dokonale hladký,“ poznamenal. Pod nánosy hlíny zatím kopáči odhalili kromě velkých kamenných bloků dlážděnou vstupní plošinu a vchody do tunelů.

Obrovské kamenné bloky prý vypadají jako vyhlazené krychle a podle Osmanagiče je zjevné, že jejich povrch opracovali lidé. Osmanagič oznámil v roce 2006, že do léta by už podle něj pyramida měla být viditelně odhalena.

Samir Osmanagič je přesvědčen, že celý komplex začíná jakousi čtyřicet metrů širokou a dvě stě metrů dlouhou nástupní plošinou z velmi přesné vypracovaných (jinak ani tajemné civilizace nedokázaly pracovat) kamenných plátů s leštěným povrchem o průměrné šířce 10 až 12 centimetrů. Přístupová plošina má charakter obřího schodiště vedoucího k pyramidě.

Vlastenecký archeolog s duší obchodníka má v úmyslu otevřít „bosenské Údolí pyramid“ jako archeologický park v roce 2008. Jeho projekt podporuje visokoská radnice, která doufá, že by se oblast mohla stát velkou turistickou atrakcí v zemi, jež si po ničivé válce v 90. letech jen pomalu znovu získává návštěvníky.

Nedaleké doly a sdružení záchranářů nabídly své služby při průzkumu tunelů. Univerzity v Sarajevu a Tuzle přislíbily expertizy a firmy v městě Visoko darují výrobky a poskytují služby. Dobrovolní kopáči pocházejí především z řad nezaměstnaných mužů z Visoka.

Show, nad kterou „zkostnatělým“ archeologům, vyžadujících přímo sterilní prostředí pro terénní práce a dodržujících pečlivou evidenci artefaktů, pravděpodobně vstávají vlasy na hlavě, pokračuje. Přímo u vykopávek manažer potravinářského závodu prodává pralinky nazvané Bosenská sluneční pyramida Lze koupit trička spěšné vyzdobená potiskem pyramidy, brandy v lahvích ve tvaru pyramidy a další „pyramidové“ suvenýry.

Pohled zvrchu

Bosenské údolí pyramid doslova bobtná. Vedle hlavní pyramidy, kterou její objevitel nazval Sluneční, protože prý byla posvátným místem vyznavačů Slunce, zprvu identifikoval ještě pyramidu Měsíční (kopec Plješevica) a k nim přidal i Dračí (Bučin). To však prý není konečný počet. „V širokém okolí hory Visočica v Bosně a Hercegovině, včetně oblasti při městě Tuzla, se nachází devět pyramid. Potvrdily to i satelitní snímky NASA a další analýzy,“ prohlásil šéf nejvyššího bosenského vládního úřadu Sulejman Tihič. S generálním ředitelem UNESCO Koichirem Matsuurou se Tihič domluvil o příchodu týmu egyptských vědců do Bosny koncem června 2006. (8) Visočicu již v květnu 2006 navštívil geolog a specialista na pyramidy Ali Abda Barakat. „Podle mého názoru je to druh pyramidy, pravděpodobné primitivní pyramidy, jakou jsme zatím nepoznali,“ řekl novinářům.

Pochybnosti

Ale mnozí renomovaní archeologové jsou přesvědčeni, že teorie, která se přičinila o světovost v městečka Visoko, je holý nesmysl.

„Dokonce i při skrovných znalostech archeologie musí být každému jasné, že jediné, co se v těch dobách v Evropě stačilo, byly ubohé chatrče, spousta lidi státe ještě žila v jeskyních nebo kamenných příbytcích,“ říká předseda Evropské asociace archeologů profesor Anthony Harding. (9)

Ostatně sám Osmanagič vrchovatou měrou pracuje na své nevěrohodnosti. Již zmiňovaný egyptský odborník Barakat neví podle prohlášení doktora Zahi Zawasse (10), šéfa egyptského Výboru pro ochranu památek (SCA), o pyramidách zhola nic a SOA nemá s jeho prohlášeními nic společného.

Generální tajemník UNESCO obdržel v polovině června 2006 dopis šestadvaceti renomovaných odborníků, kteří Koichiro Matsuuru informují, že činnost Osmanagiče má veškeré znaky pseudoarcheologie. Bosenský Indiana Jones činí závěry ještě před terénními výzkumy, které navíc prováděl a provádí i přes nesouhlas bosenských geologů, archeologů a historiků. Svým, doslova humpoláckým přístupem totiž těžce poškozuje území, které je doslova neocenitelnou pokladnicí. Prolínalo se tam pět odlišných neolitických kultur, jsou tam illyrské a římské stavby, středověké nekropole a Vysoko bylo ve 14. a 15. století královskou metropolí. To všechno je pseudoarcheologickou show Osmanagiče doslova devastováno.

M. Nejedlý

Archiv ZaZ

Odkazy:

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/American_University_in_Bosnia_and_Herzegovina
(2) http://www.avaz.ba/
(3) http://scienceblogs.com/clock/2006/11/14/the-saga-of-the-bosnian-pyrami/
(4) Osmanagic, S.: The World of Maya. Svjetlost, 2004, Sarajevo, Bosna a Hercegovina (jazyk: angličtina)
(5) Rose, Mark: http://archive.archaeology.org/online/features/osmanagic/index.html
(6) Leva-net, WM magazín, Matrix, Osud.CZ, AC24, aj.
(7) http://www.piramidasunca.ba/eng/
(8) http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2006060007
(9) http://www.e-a-a.org/statement.pdf
(10) http://en.wikipedia.org/wiki/Zahi_Hawass

Čtěte dále:

http://en.wikipedia.org/wiki/Osmanagić_pyramid_hypothesis
http://www.hurriyetdailynews.com/default.aspx?pageid=438&n=bosnian-pyramid-created-by-nature-say-european-experts-2006-06-12
http://www.nabilswelim.com/downloads/vic_10.pdf
http://nabilswelim.com/downloads/Pyr_Hills.pdf.pdf
http://archive.archaeology.org/online/features/osmanagic/update.html
http://www.robertschoch.net/Bosnian Geology Robert Schoch Pyramids Colette Dowell.htm