Poselství bohů? (2)

Na zeměkouli existují místa, která se z matematického či logického hlediska nabízejí jako prostory pro vzkazy mimozemšťanů obyvatelům Země, ať jde o rovník, zeměpisné póly či posvátná místa nejrůznějších náboženských směrů.

Nejvýraznějšími takovými znaky jsou obrazce v Nazce. Nazca je světoznámá pouštní oblast dlouhá více než 64 km a kolem 15-ti km široká prostírající se mezi městy Nazca a Pulpa v jižním Peru. Jsou na ní vidět přistávací dráhy, trojúhelníky, geometrické tvary i obrysy zvířat, ptáků, ryb a ještěrek, které byly vyryty do pouštní plochy po odstranění kamenů z povrchu, a ktrré jsou rozeznatelné pouze ze značné výšky, z letadla nebo balónu.

Je zajímavé, že mnohé obrysy zvířat nakreslených na planině perfektně souhlasí s některými souhvězdími jižní polokoule. O smyslu těchto obrazců a čar probíhaly vzrušené diskuse, ale ať už sloužily jako gigantické přistávací dráhy na jedné straně nebo jako prádelny kilometrových nití, jak tvrdí sarkastičtí skeptici na straně druhé, i rezervovaní vědci připouštějí, že budování těchto rozsáhlých komplexů muselo být řízeno ze vzduchu. Z letadla, z balónu, z vrtulníku nebo, jak jinak, z pracovního modulu kosmické lodi mimozemšťanů.

Mezinárodní společnost objevitelů (IES) (6) se sídlem v Miami se domnívá, že obyvatelé Nazcy byli schopni řídit stavbu z balonů naplněných horkých vzduchem nebo kouřem. Starověký člověk prý mohl princip balonu pochopit při pohledu na dým stoupající z ohňů vzhůru k obloze.

V listopadu 1975 podnikli dva členové IES let nad planinou Nazca v hrubém balonu naplněném horkým vzduchem, aby dokázali svou hypotézu. Balon byl postaven s použitím materiálů podobných těm, které mohly být dostupné starověkým lidem, Takto zkonstruovaný balon měl obsah přes dva tisíce krychlových metrů a vynesl dva vzduchoplavce, J. Woodmana a J. Notta (7) až do výšky 183 metrů v gondolovém koši vyrobeném z rákosu. Obal balonu byl zhotoven z jemně tkané látky, podobné látkám, jež byly objeveny v Nazce.

Tento experiment měl za cíl odmítnout teorii takzvaných vesmírných bohů a jejich návštěv na Zemi a kromě toho, že navodil otázku, zda by takové běžné využití balónů mohlo zůstat v historii lidstva bez odezvy, byl charakteristickým znamením valné části vědců naší současnosti z nejrůznějších oborů. Každý neznámý jev a každou jen trochu tajemnou událost okamžitě doposledka objasnit s použitím současných vědomostí a znalostí. Buďme alespoň trochu velkorysí a připusťme existenci sil, které jsou pro lidstvo a tím i pro nás zatím ještě záhadné.

Obrazce Nazcy jsou nepochybně nejznámější, po naší planetě je však obdobných útvarů rozeseto mnohem víc. Jejich studiem se zabývá mezinárodní projekt SETA (Hledání mimozemských artefaktů (8), v jehož rámci jsou tyto znaky také registrovány.

Odkazy

(6) International Explorers Society. http://en.wikipedia.org/wiki/Sepy_Dobronyi
(7) http://www.nott.com/Pages/projects.php
(8) http://www.setv.org/online_mss/seta83.html, http://www.rfreitas.com/AstroPubls.htm