Podivné vzducholodě nad USA

Absolutního vrcholu dosáhla vlna pozorování tajemných vzducholodí mezi listopadem 1896 a dubnem 1897. 

Vše začalo 6. listopadu 1896, kdy obyvatelé Sacramenta v Kalifornii pozorovali světlo, pomalu letící noční oblohou, podobné doutníku nebo ve tvaru lodi.

17. listopadu 1896 řidič tramvaje v Sacramentu Charles Lusk oznámil, že před svým domem viděl na obloze jasné světlo, pohybující se na obloze asi 300 metrů nad ním. Pozorování potvrdilo několik dalších lidí. (obr. 1)

Obr. z 1897 

Následujícího dne byl úkaz spatřen nad San Franciskem. Zde byly podmínky pro pozorování lepší a obyvatelé potvrdili i doutníkovitý tvar. (obr. 2)

Obr. 18.11.1896 – San Francisco

O týden později, 24. listopadu 1896, se objekt objevil nad San José a později ještě v Takomě ve státě Washington.

25. listopadu byl pozorován nad Oaklandem a Los Angeles.

Tisk se ke zprávám zpočátku stavěl skepticky, poté uveřejňoval i vyložené podvody a výmysly.

Později však přijal nejrozumnější možnou variantu – prý se jedná o řiditelnou vzducholoď neznámého vynálezce.

Obr. z 1897 – Texas

Řiditelné balóny existovaly již od roku 1852, kdy byly představeny v Paříži a v roce 1862 i v New Yorku, nebyly však stále běznou záležitostí.

V zimě roku 1896 se objevil právník, který oznámil, že zastupuje bohatého anonymního vynálezce, který postavil tento stroj v kopcích severně od Sacramenta.

Obr  z roku 1897 – Aurora

Další právník tvrdil, že pouze on je agent neznámého vynálezce, a že byla postavena dvě plavidla – jedno v Kalifornii a druhé v New Jersey. Proč? Měla bombardovat Havanu v právě probíhající válce se Španělskem o Kubu.

Další série pozorování začala v únoru 1897. Vzdušné plavidlo se objevilo znovu, tentokráte nad městy Hastings a Invale ve státě Nebraska. Očití a věrohodní svědkové viděli loď „kónického tvaru, zdéli třiceti až čtyřiceti stop“.

Obr. 17.11.1896 Sacramento

Od března 1897 pokračoval proud zpráv z celého Texasu a v dalších státech (Nebrasce, Iowě, Kansasu, Arkansasu, Tennesee) si také všímali světel na obloze, podobné „elektrickému obloukovému osvětlení“, ve tvaru koulí, jež byly připojeny k obrovské lodi ve tvaru doutníku.

V dubnu 1897 se objevily „tajemné vzducholodě“ nad Illinois a byly dokonce vyfotografovány. Šlo však o podvod a první falešnou fotografii UFO v dějinách. (1)

23. dubna 1897 v Kansasu dokonce došlo k únosu dobytčete před zraky farmářů. Byl to opět podvod. (2)

Obr. z roku 1897 

Noviny pak uveřejňovaly vyložené výmysly, psaly o lidech, kteří se setkali tváří v tvář s posádkou vzducholodí. Zprávy se stávaly čím dále, tím méně věrohodnými.

Celá aféra tak získala značně pochybnou pověst.

Colony Free Press of Kansas přinesl toto vysvětlení pro své čtenáře: „Svobodný tisk … je toho názoru, že vzducholoď není z tohoto světa, a je pravděpodobně provozována skupinou vědců z Marsu, kteří, letící jako ptáci, prohlíží Sluneční soustavu za účelem vědeckého poznání.“

Obr. z roku 1897 Arshipca

Někteří ufologové tvrdí, že se sice původně jednalo o pozorování mimozemské kosmické lodě, značně však zdeformované podvody a přikrášlené vypravěči a redaktory novin.

Vzhledem k tomu, že „tajemné vzducholodě“ byly pozorovány na východní straně oblohy, skeptici připomínají, že mohlo jít jen o pozorování Venuše.

V květnu 1897 zprávy skončily stejně náhle, jako začaly.

Obr. Obrázky „tajemných vzducholodí“ v dobovém tisku.

Odkazy

(1) První falešná fotografie UFO byla vytvořena přesně před 110 lety… Záhady ve fotografii. KPUFO.CZ, 14.07.2007, Internet: 

(2) (-r-): Jak začala horečka tajemných vzducholodí v roce 1897. KPUFO.CZ, 29.1.2013, Internet: