Žena, která políbila Hitlera

Byl to jeden z nejkurióznějších okamžiků, které nacistický Führer zažil na veřejnosti.
Když to nečekal, paní Carla Lee de Vries ho překvapila před tisíci lidmi. Jak tyran reagoval?

V roce 1936, tři roky před začátkem druhé světové války, byla doba, kdy Adolf Hitler využil příhodné organizace olympijských her k tomu, aby světu představil svou novou nacistickou říši v tom nejlepším světle.

Mezi 1. a 16. srpnem 1936 vlajka s hákovým křížem pokojně vlála vedle olympijského ohně na impozantním stadionu v Berlíně, hlavním městě nacistické Třetí říše.

Führer věřil, že je to pro něj dokonalá příležitost, jak přijmout tisíce návštěvníků z celého světa, a být otevřený jako nikdy předtím.

Nejvyšší pohlaváři nacistického režimu zmírnili svou zuřivou rétoriku překypující nenávistí, vykouzlili na svých tvářích neuvěřitelné úsměvy, a postavili obrovské a moderní sportoviště, kde se konaly soutěže a překvapily početné zahraniční delegace. Navzdory skutečnosti, že nejvýraznější sportovci se zúčastnili monumentální sportovní události, byl to Hitler, kdo byl v centru scény a upoutal pozornost celého světového tisku.

15. srpna 1936 byla v obrovském davu, který se shromáždil na Olympijském stadionu v Berlíně, také paní Carla Lee de Vries a její manžel George, excentrický pár mocných a bohatých amerických farmářů z města Norwalk v Kalifornii, kteří si užívali pár dní dovolené v Evropě.

Žena byla velmi výjimečná, a podle legendy bylo jedním z jejích oblíbených koníčků sbližování se se slavnými osobnostmi, a získávání nejméně očekávaných autogramů. Toho dne právě skončil plavecký závod mužů na 1 500 metrů volným stylem, a paní Carla se zeptala stráží na hlavní tribuně, zda by byl Führer tak laskav, a podepsal jí olympijskou vstupenku, a zanechal svůj podpis pro potomstvo. Měla štěstí a během dlouhé přestávky byla eskortována k lóži vůdce nacistického Německa, který měl zvláštní, a ne tak obvyklý den dobré nálady.

V doprovodu důstojníka SS a téměř plánované přítomnosti kameramana, který měl na starosti zvládání sportovní události, dorazila před Hitlera, aby si splnila svůj sen. Německý tyran jí lístek podepsal, a laskavě jí ho vrátil, ale Carla Lee de Vries měla jiný plán. Když to nikdo nečekal, vrhla se na Hitlera a pokusila se – ne jednou, ale dvakrát – diktátora políbit. Navzdory všem očekáváním působil Führer nečekaným dojmem, že si ten okamžik užívá, i když se ho pak snažil zakrýt širokým úsměvem.

Obr. Adolf Hitler a Carla Lee de Vries na Olympijském stadionu v Berlíně. Foto: Bundesarchiv.

Aféra a polibku Hitlera trvala asi 10 sekund, a vše bylo natočeno na dvě kamery. Nacistická propaganda to ale cenzurovala, aby se Němci nedozvěděla, co se stalo.

Na konci kuriózního a nepříjemného dne bylo v říšském kancléřství rušno. Hitler se už neusmíval. Rozzuřený nařídil úplnou a totální reorganizaci svého bezpečnostního aparátu. Někteří důstojníci byli propuštěni, jiní degradováni, zatímco nemálo z nich tvrdí, že několik z nich bylo popraveno.

Později se kdosi zeptal Carly Lee de Vries, proč se odvážila ztrapnit nacistického Führera, a riskovat jeho integritu.

Řekla: „Hitler se nakláněl dopředu, usmíval se a vypadal tak přátelsky, že jsem k němu prostě přišla a požádala ho o autogram, který mi dal na lístek na plavecké zkoušky. Pořád se usmíval a tak jsem ho políbila. Nic takového jsem neplánovala. Objala jsem ho, protože vypadal přátelsky. Nevím, proč jsem to udělala. Myslím, že jsem jen impulzivní žena.“

Carla Lee de Vries zemřela v Los Angeles 3. června 1985 ve věku 92 let. Do hrobu si vzala důvěrné a marné tajemství. Byla zamilovaná do hrůzostrašného a krvežíznivého německého Führera?

Je to něco, co se nikdy neodvážila prozradit.

Podle: https://www.canal26.com/