Co stojí za tzv. vortexy

Nedávno byla v horách na jihu Uzbekistánu v rezervaci Bajsun nalezena „gravitační anomálie“ – místo, kde voda, gumové míče i auta na neutrál nesjíždí dolů po svahu, ale nahoru.
Například, anomálie v oblasti Beit Shemesh (Izrael), Ďáblovo místo v Jordánsku nebo průsmyk v Ladhake (Indie) jsou známy od nepaměti – o tomto jevu se dokonce zmiňují někteří z antických a starověkých čínských učenců.

Další místa – například v okolí obce Galaški Nevjanského okresu na středním Uralu, kde teče proud v horském potoku odlišně, dále podivný kopec v pohoří deset kilometrů od obce Bancegou kraje Czitay (KLDR), nebo část horské silnice na ostrově Čedžudo (Jižní Korea) – byly objeveny před několika lety.

Nejzajímavější je, že takových míst je plno, a některé z nich jsou známy už dlouho.

V ČR je jejich přehled zde.

Anomálie ihned po objevení přitahuje pozornost turistů, médií a internetu. Opět se objevily komentáře ve stejném stylu – je to místo, kde neplatí fyzikální zákony a vědci nemohou tuto záhadu vysvětlit.

To pak vyvolává různé verze – především o gravitační anomálii, o zakřivení prostoru, a nebo neobvyklých magnetických polích.

Je zřejmé, že gravitační anomálie může být těžko na tak malém území. A pokud by šlo o narušení prostoru, proč všechny ostatní objekty v anomální zóně vypadají normálně a jsou tam, kde by měly být (nahoře obloha a dole země)? A pokud jde o elektromagnetickou verzi, proč jsou ovlivňovány vedle aut i nemagnetické předměty, plastové láhve, voda, apod.?

Ani jedna z neobvyklých verzí není přesvědčivá.

A jaké je řešení?

Rozběhněte se po tomto úseku „nahoru“ i „dolů“. Zjistíte, že „do kopce“ to půjde snadno, kdežto „z kopce“ to bude mnohem obtížnější. V těchto slovech leží klíč k celému tajemství – svaly, oběhový systém a vestibulární aparát není možné podvádět. Ale oči ano…

Stručně řečeno, jde o poměrně častý optický klam.