Obyčejný pahorek skrýval pyramidu

Gunung Padang není hora, ale pyramida.
Stopy neznámé vyspělé civilizace. Vědci objevili novou pyramidu starší než Stonehenge. Pyramida Gunung Padang byla postavena neznámou vyspělou civilizací

Obr. 1 Foto: onlinelibrary.wiley.com

Vědci potvrdili, že takzvaná hora Gunung Padang, která se nachází na ostrově Jáva v indonéské provincii Západní Jáva, rozhodně není hora, ale obří pyramida. Tedy umělá struktura. A velmi starověká.

Geologové, geofyzici a archeologové v čele s geofyzikem Dannym Hilmanem Natawidjaja z Výzkumného centra pro přírodní katastrofy, Národní výzkumné a inovační agentury, o tom poskytli přesvědčivé důkazy v časopise Archaeological Prospection.

Obr.2 Pohled na Gunung Padang shora. Celá stavba zabírá obrovskou plochu několika hektarů. Foto: onlinelibrary.wiley.com

Pyramidu, „maskovanou“ jako horu, objevili Nizozemci v předminulém století – v roce 1890. Vědecký svět se o tom ale dozvěděl v roce 2018 poté, co indonéští vědci hovořili o „megalitické kultuře“ na výročním zasedání Americké geologické unie (AGU 2018). Prováděli tam několik let výzkum pomocí pozemního radaru a seismické tomografie, kopali a nakonec objevili několik vrstev jdoucích hluboko.

Nedávné radiokarbonové datování ukázalo, že stavba začala před více než 16 000 lety, kdy Země zamrzla během poslední doby ledové.

Obr.3 Vědci objevili skryté vrstvy pyramidy (schéma z vědeckého článku). Foto: onlinelibrary.wiley.com

Výška Gunung Padang je přibližně 98 metrů. „Hora“ skutečně vypadá jako pyramida – stupňovitá, členěná na stovky úrovní. Na některých místech její plochý vrchol lemují stovky pravoúhlých desek trčících v řadách. Pouze tato vnější část byla považována za umělou. Indonéští vědci našli i ty vnitřní.

Pod horní vrstvou – v hloubce 3-4 metrů – jsou kamenné sloupy, sestavené podle Indonésanů do matricových struktur. Byly zaměněny za kameny.

Pod vrstvou sloupů – v hloubce 15 metrů – jsou četné a velmi objemné dutiny. Nejspodnější vrstvu, vrstvu 4, tvoří nástrojově opracované čedičové horniny.

Vědci se domnívají, že základ Gunung Padang položili zástupci vysoce rozvinuté starověké civilizace, která nyní zmizela. Účel byl kultovní. Gunung Padang je stále posvátné místo.

Obr.4 Takto mohla vypadat pyramida Gunung Padang a okolní komplex po dokončení stavby. Foto: onlinelibrary.wiley.com

Stavba byla na dlouhou dobu opuštěna a obnovena v době kolem 7-8 tisíc let před naším letopočtem. Pokračovalo to tisíc let a skončilo asi před 4 tisíci lety.

Mimochodem, indonéské ministerstvo školství a kultury uznalo Gunung Padang jako umělou pyramidu již v roce 1998 a prohlásilo ji za „místo dědictví místního zájmu“. Je možné, že nový výzkum pozvedne status bývalé hory na „místo světového dědictví“. Nyní však lze Gunung Padang snadno považovat za nejstarší megalitickou stavbu na Zemi – starší než egyptské pyramidy a Stonehenge.