Rodopská lebka

Nadšenci a ufologové nepohrdnou žádnou příležitostí, jak předložit veřejnosti něco, co by podpořilo jejich tvrzení o mimozemské přítomnosti.
Že může dojít i ke komickým situacím, způsobeným jejich přehnanou aktivitou, ale hlavně nevědomostí, je jasné. Nejsou vyloučeny ani záměrné podvody, sázející na nevědomost jiných.

Tentokrát přichází záhada z Bulharska. Osmatřicetiletý Roman Genčev z Plovdivu nalezl 21.5.2001 u hranic Bulharska s Řeckem, ve Východních Rodopach, lebku jemu neznámého stvoření. Samotnému nálezu prý předcházel sen, ve kterém mu pětice bělovlasých starců sdělilo, že právě tento den zde najde předmět, který „uzamkne kolo času“.

Na místě, ukázaném ve snu, pak Roman, jeho žena a přítel skutečně našli lebku o hmotnosti 250 g volně ležet na kameni i záhadný elipsovitý kovový předmět o hmotnosti 800 g. (1)

Genčev lebku předal ufologovi Cenko Simeonovi. Lebka dostala název „Rodopská“ („родопский череп“) a její snímky už 15 let kolují po záhadologických webech, kde se píše cyrilicí. Dozvíme se z nich samé závratné informace, ze kterých je jasné, že bulharští ufologové si zjevně „svoji“ záhadu opravdu s láskou hýčkají.

Vědci si prý s nálezem neví rady, nikdy prý nic takového neviděli. Museli tedy přijít na řadu jiní znalci.

Lebka tedy patří dojista úplně neznámému, a tedy mimozemskému tvoru. Na fotografiích je vždy natočena tak, aby evokovala dojem velkých šikmých očí a vůbec nějaké záhadné „mimozemské“ tváře.

Známý bulharský „extrasens“ Kubrat Tomov řekl, že lebka je výsledek genetických experimentů Atlanťanů z doby před 10 – 20 tisíci lety. Atlanťané totiž uměli vyrábět bioroboty, kteří jim sloužili.

Stamen Stamenov, generálníá ředitel Bulharské národní asociace „Fenomén“ se domnívá, že vědci prý udělali analýzu DNA, ale výsledky prý nechtějí sdělit. Od roku 2002 je osud lebky neznámý. Jako prý vždy v případech, když nález má přepisovat historii Země. (2)

O co jde?

Snímky lebky bezpečně každý veterinář identifikuje. Jde o maxilární lebeční část, utvářenou masivními kostmi zjevně býložravého tvora. Silné maxilární i mandibulární větve a široké ploché moláry (snad i premoláry – jsou špatně vidět) ukazují na jasného býložravce, kterých po Zemi pobíhalo a pobíhají tucty druhů. Nejde tedy o čelní pohled do tváře nějakého šikmookého mimozemského tvora, ale pohled na lebku odspodu – jakoby od krku směrem k mozkovně.

Proč tuto lebku nejsou prý schopni vědci identifikovat?

Problém zjevně leží nikoli v neschopnosti vědců, ale v tom, jak jsou jejich opatrná vyjádření interpretována nadšenci. To, že nejsou schopni přesně určit býložravého tvora, neznamená, že neumí určit tvora vůbec. Je také možné, že hlasy těch, kteří lebku identifikovali, nejsou vůbec uváděny. (3)

Podle

(1) http://paranormal-news.ru/news/2008-11-02-998
(2) http://forum.zoologist.ru/viewtopic.php?id=5396
(3) http://paleoforum.ru/index.php/topic,7509.15.html