Existuje život na Marsu?

Po nedávných objevech se lidé opět začali ptát na tuto otázku.

Poté, co automatické stanice „Spirit“ šťastně přistála na Marsu a přinesla řadu poznatků, ukončila sérii neúspěšných projektů, o kterých se samozřejmě nesly pověsti, že za jejich haváriemi stály mimozemšťané, kteří zajisté nechtěli povolit vstup Pozemšťanům na své území.

Obr. 1 Marťanské pyramidy překvapivě připomínající egyptské, ale jsou mnohem větší.

Vskutku, zdálo se, jako by Mars byl prokletý. Mnohé sondy havarovaly, nebo jednoduše zmizely z neznámých důvodů. Byli sestřeleny nebo uneseni, říkají ufologové.

Zvlášť podezřelý byl konec ruské sondy Fobos v roce 1989 nebo sondy v roce 1996. Než zmizela, předala na Zemi stíny na povrchu Marsu, který jakoby patřil k velkému objektu.

Pozemšťany táhne k Marsu neodolatelná touha objevovat stopy inteligentních bytostí. Je pravda, že počet podivných objektů, nalezených na Marsu, stále roste.

Obr. 2 Tunel nebo červ?

Marťanské zázraky

Červi, které vypadají jako pozemské skleněné tunely, našel na povrchu Marsu Hubblův vesmírný teleskop.

První o nich referoval fyzik Dr. Franklin Lions na mezinárodním kongresu „Studie planetárních systémů“ v Japonsku v roce 2000.

Vědec sdělil, že tyto objekty nejsou skály nebo duny, ale živé bytosti, konkrétně – obří červi nebo housenky, dosahující délky tří nebo více kilometrů. A ukázal, že se za nimi táhnou i jasné stopy.

Jiné, stejně odvážní odborníci trvají na tom, že po Marsu někdo vybudoval skleněné tunely s kovovým rámem, jejichž výztuže jsou jasně viditelné.

Na jednom kameni, vyfotografovaném Spiritem, někteří nadšenci rozpoznali drobné číslice – 194. Zjistit, do jaké míry je to dílo přírody nebo inteligentního tvora, není možné. Bude nutné buď dopravit kámen na Zemi nebo alespoň kámen lépe vyfotografovat.

Podivné záblesky byly poprvé pozorovány na Marsu v roce 1958.

V červnu 2001 amatérský astronom Dob Drobbin z Kalifornie opakovaně pozoroval a rovněž zaznamenal světelné signály 15 cm dalekohledem.

Sdělil, že záblesků bylo velmi mnoho, z nichž každý trval 3 – 5 sekund.

Příčina je neznámá, i když někteří vědci usuzovali na dopady meteoritů, blesky a odrazy světla od ledu v marťanských mracích.

Obr. 3 Zde tekla řeka…

Byly zde oceány ?

Spirit už druhý den po přistání vyfotografoval kámen, ležící v blízkosti místa přistání. A udivil vědce.

S pomocí mikroskopu, kterým je vybaveno mechanické rameno, mohli vidět nečekané detaily – malé duté koule a trubky.

Podle geologů mohlo být něco podobného vytvořeno odpařováním slané vody.

Pak Spirit prostřednictvím spektrometru zjistil, že v kameni je síra, křemík, zinek, chlór, vápník, a dokonce i stopy krystalické soli.

Vypadá to, že na Marsu skutečně kdysi byly oceány.