Záhadně poskládané mumie

Těla muže a ženy, pohřbených v době bronzové, byly poskládány z částí různých mrtvol…

Britští archeologové objevili tajemný hrob při vykopávkách na ostrově South Yuyst. Tento malý kus země se nachází v Atlantském západním pobřeží Skotska v souostroví Hebridy External.

Vědci vykopali čtyři těla pod troskami budov z doby bronzové, a odhadli stáří hrobu na asi 3000 let. Stavba se nacházela na místě starověkého osídlení pod názvem Cladh Hallan.

Dvě mumifikovaná těla – dospívající dívka a tříleté dítě nevzbudila zvláštní zájem. Svědčila pouze o tom, že mumifikace se prováděly nejen ve starověkém Egyptě.

Ale další dvě těla – muž a žena – vyvolaly v poslední době značnou pozornost.

Podle jednoho z vědců, Mike Parker Pearsona z univerzity v Sheffieldu, byly sestaveny mumie z částí těl různých lidí. Vědce to udivilo. Jakoby zde někdo sestavoval Frankensteiny z mrtvol několika lidí, jako v románě od Mary Shelley.

Mužská mumie (obr. 1) je složená ze tří těl. Od jednoho měl trup a končetiny, od druhého – hlavu a krk, od třetího – spodní čelist, která, jak se ukázalo, patřila ženě.

Ženská mumie (obr. 2) se skládala z čelisti, hlavy a končetin různých žen. To potvrdila analýza DNA. V každé ruce mumie držela jeden zub z horní čelisti.

Obě mumie byly v hrobě umístěny v poloze plodu v děloze – s koleny přitisknutými k hrudi.

Další zvláštností bylo, že k sestavení těl došlo až po roce od jejich mumifikace. Ale pohřbeny byly na místě, kde ležely 600 let.

K sestavení mužské mumie z různých těl došlo v období od 1440 př.n.l do 1260 před naším letopočtem, k sestavení ženské mumie došlo mezi mezi 1310 př.n.l. do 1130 př. n. l. Tedy těla byla sestavena v různých dobách…

V této době v Egyptě vládl a zemřel faraón Tutanchamon.

Mumie jako osvědčení o zápisu vlastnictví?

Co to všechno znamená? Proč v době bronzové vytvářeli Frankensteiny?

Proč byly dány pod základy starého domu tisíc let poté, co byl postaven? Samozřejmě, že vědci jsou na rozpacích nad těmito otázkami. Odpovědi zatím nebyly nalezeny. Jsou jen spekulace.

Podle jedné hypotézy mělo sestavování z různých těl mystický smysl, a symbolizovalo spojení několika rodin do jedné. Či dokonce jejich usmíření.

Pomocí této techniky, rodina dávných Monteků a Kapuletů mohla udělat Frankensteina z mumií Romeo a Julie nebo z Merkucia a Tybalta. A tím ukončit mnoholeté nepřátelství.

Podle jiné, naprosto vážné hypotéze, ostatky několik předků, poskládané do jedné mumie je druhem dokumentu k vlastnictví nemovitosti – pozemku nebo domu.

Ale proč ženská mumie držela v ruce zuby?

Výzkum pokračuje už od roku 2002, kdy bylo objeveno tajemné pohřebiště.

Výzkumníci upřesnili metody mumifikace. Jsou nakloněni tomu, že starověcí Britové používali pro zachování těl půdu z rašelinišť. Je to vynikající konzervační prostředek.

Další hypotézy o motivech pro sestavení mumie z různých částí těla dosud nejsou. Ale je tu podezření, že Frankensteini z Clad Hallan nejsou jediní svého druhu. V roce 2009 v anglickém hrabství Dorsetshire (Down Farm v hrabství Dorset) archeolog Martin Green vykopal mumie, jejíž kosti byly provázány lany.

Nyní vědci plánují provést analýzu DNA, aby se prozkoumalo, jestli nejde o podobnou sestavu.

A dnes…?

Starověký způsob sestavování mumií měl i svého moderního pokračovatele.

Obyvatel Nižního Novgorodu Anatolij Moskvin, místní hrobník, sestavoval z nějakého záhadného důvodu mumie z různých částí těl, které vykopal na hřbitově.

Své „výtvory“, které nazýval „loutky“, nepohřbíval, ale měl je ve svém bytě…