Kovová váza z Dorchestru

V roce 1852 byla objevena váza ve tvaru zvonu v Dorchesteru (stát Massachusetts, USA)

Na jaře roku 1852 bylo během odstřelu skály na Meeting House Hill ve městě Dorchester, jižně od modlitebny reverenda Nathaniel Halla (1805-1875).

Výbuch rozhodil i několikatunové kusy skály na všechny strany. Při třídění úlomků byla nalezena kovová nádoba, rozpadlá na dva kusy, údajně následkem exploze.

V článku, zveřejněném v Scientific American 7 z 5.6.1852 na straně 298 se píše, že „Podivná nádoba byla vyjmuta z masivního kamenného konglomerátu, který se nacházel 15 stop pod povrchem. Není pochyb o tom, že původně byla součástí skály.“

Rekonstrukcí předmětu se ukázalo, že je o objekt je ve tvaru zvonu, o výšce 114 mm (4½ palce), průměru 165 mm (6,5 palce) na základně a 63,5 mm na vrcholu. Kov byl silný přibližně 3 mm (⅛ palce). Kov připomínal zinek nebo slitinu stříbra. Dekorace zahrnovala šest stříbrem vykládaných květů a je vykládán stříbrnou révou kolem základny. Váza se prý nacházela v hloubce asi 4,6 m, v čediči, odpovídajícímu stáří kolem 320 miliónů let. (1)

Nález je v záhadologických kruzích označuje buď za mimozemský artefakt, nebo za předmět, vyrobený neznámou civilizací v prvohorách. Objev přivítali i kreacionisté, odmítající vůbec celé dějiny a geologii.

Těžko brát tento nález vážně.

Za prvé, objekt byl prý mezi úlomky skály, což neznamená, že byl její součástí.

Za druhé, i kdyby byl ve skále, čedič vzniká při teplotě 3000 – 4000 st. C, zinek ani stříbro tam nemohlo vydržet. (2)

Za třetí, neexistují žádné fotografie tohoto objektu před rokem 1979. První fotografie byla publikována v knize Brad Steigera „Worlds Before Our Own“ (New York, 1979), tedy až plných 127 let po údajném objevu. Steiger je autor záhadologických knih (3). Fotografie mu byla poskytnuta Miltonem R. Swansonom (1912-2005), který prý objekt koupil.

Za čtvrdé, předmět se záhadně podobá indickému svícnu, uloženému v Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya (bývalé Muzeum Prince z Walesu), v Bombaji. Fotografie předmětu byla publikována v knize K. Bharatha Iyer: „Arte indiana“ (v Indii 1958, v Evropě v Itálii vyd. Arnoldo Mondadori, v roce 1964), na obr. 81, str. 142. (4):

Případ je zjevný podvod. Ten, kdo zde předmět podstrčil, doufal, že se nikdy nenajde jeho předloha.

Odkazy:

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/Dorchester_Pot
(2) http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cedi%C4%8D
(3) http://en.wikipedia.org/wiki/Brad_Steiger
(4) http://it.wikipedia.org/wiki/Vaso_di_Dorchester, http://alexamenos.com/index.php