Podzemní světy (2)

Legendy o podzemním světě jsou příliš hluboko zakořeněny – patří do trvalé výbavy lidských archetypů, nebo jsou na ústupu?

Věda a mytologie

Až v 17. století se hypotézy o podzemním světě oprostily od náboženských dogmat, ale ne od myšlenky, že v podzemí může někdo žít. Slavný anglický matematik a astronom Edmund Halley (1656-1742), objevitel komety, vracející se k Zemi v pravidelných intervalech a nesoucí jeho jméno, razil úplně vážně teorii, že Země je uvnitř dutá.

Podle něj vypadá Země nějak podobně jako ruská „matrjoška“ – jsou v ní složeny tři koule velikosti planety Marsu, Venuše a Merkuru, oddělené 500 mílovými vrstvami atmosféry, a nejmenší sféra je rozžhavená do ruda. Domníval se, že kulové sféry mohou být obydleny a nějakým způsobem osvětleny: atmosféra uvnitř dutiny svítí, a nebo jsou tam malá slunce.

Halleyova teorie vznikla v době, kdy se rodily pokusy o vysvětlení, proč se magnetické póly Země neustále pohybují. Věřil, že každá koule v podsvětí má vlastní magnetické pole, a že největší koule rotuje o něco rychleji než ostatní, a tím způsobuje magnetické poruchy.

Tato teorie byla předložena Královské společnosti v roce 1692 a způsobila senzaci, i když ji téměř nikdo z vědců nevzal vážně. Přesto jeho idea byla použita v různých dílech sci-fi autorů.

V románu dánského básníka Louise Goldberga „Podzemní cesta“ bakalář Niel Klimm narazil na podivnou jeskyni, ze které zněly zvuky, podobné vzlykání. Klimm požádal dva učené muže – astronoma a geologa – aby mu podrželi lano a začal sestupovat do bezedné propasti.

Však vědci, rozptýleni sporem o to, co se nachází ve středu Země, uvolnili lano a nešťastný bakalář spadl. Dlouho letěl v naprosté tmě, ale ta se postupně začala rozptylovat, ale neviděl slunce ani jiná nebeská tělesa.

Najednou na Klimma nalétlo podivné zvíře. Niel ho popadl za krk, a na jeho hřbetě sestoupil na povrch planety – rotující uvnitř duté Země.

Planeta Nazar, na kterou Klimm dosedl, měla obvod celkem 200 německých mil (asi jeden a půl tisíce kilometrů). Obývají ji lidé, stromy bez kořenů a pohybuje se velmi pomalu.

Kolem Nazara se otáčí další těleso – satelit Martinia, který obývají opice. Po mnoha dobrodružstvích v podsvětí se Klimm dostal výbuchem do kamenného „nebe“, opět prošel skrz jeskyni a vrátil se do rodného Bergenu.

Švýcarský matematik Leonhard Euler (1707-1783) také navrhl, že Země může být dutá. V roce 1767 zdokonalil Halleyovu teorii a odstraněním vnitřních sfér umístil uvnitř duté Zemi pouze centrální slunce – světlo, které dává život obyvatelům na vnitřní straně naší planety.

Pokračování