Prorok neštěstí?

Už v biblických dobách se lidem zjevovali poslové špatných zpráv, kteří je chtěli varovat před nějakou zlou událostí nebo činem.

Měli křídla a planoucí oči. Říkalo se jim andělé. Dnes to dělají muří muži.

Kde se tady vzalo tak neuvěřitelné stvoření si nikdo nedokázal vysvětlit. Vypadalo to jako člověk, ale mnohem větší a mělo to velká křídla složená na zádech. Pan Jiří M. ze Žandova viděl prosklenými vstupními dveřmi, jak to plíživě obcházelo dům, štrachalo po zápraží a okny civělo dovnitř. Strnule mu to hledělo do očí velkýma rudýma očima. Pak to náhle roztáhlo křídla a odletělo. Teprve až po shlédnutí filmu Proroctví z temnot,“ (USA, 2002) si pan Jiří uvědomil, že záhadný přízrak, který viděl, byl asi muří muž.
Přesně tak totiž vypadal tajemný tvor, který začal strašit na podzim 1966 v Západní Virginii v USA. Jako první ho popsali policii manželé Malletovi a Scarberryovi, kteří v noci cestovali autem po opuštěné silnici u města Point Pleasant.

„Vypadal jako člověk, byl však mnohem větší, určitě přes dva metry,“ tvrdil Roger Scarberry. „Na zádech měl složená velká křídla a celý byl porostlý šedými chloupky jako mol nebo můra. Stál na kraji silnice, po které jsme projížděli, a nehybně na nás civěl. Jeho oči nás úplně hypnotizovaly. Měl je velké a červené jako brzdová světla u auta.“

Roger dál vyprávěl, že se ho zmocnila panická hrůza, a tak šlápl na plyn. Nestvůra však okamžitě roztáhla křídla a začala je pronásledovat. Přestože se řítili rychlostí přes 150 km/hod, tajemnému tvoru zjevně nečinilo žádné potíže, aby jim stačil. Letěl v malé výšce nad nimi, měl rozepjatá křídla, ale kupodivu s nimi vůbec nepohyboval. Paní Mallettová slyšela až do auta, že piští jako obrovská myš.

Další případy setkání a pozorování muřího muže (mothman), jak se mu začalo v širokém okolí říkat, na sebe nenechaly dlouho čekat a brzy ta hrozná, šedivá, létající věc děsila celou oblast. Příštích třináct měsíců okolo stovky lidí tvrdilo, že to spatřili, a přes dvě stě lidí zažilo podivné paranormální události. V místech, kde se muří muž objevil, došlo totiž k sérii podivných nehod, záplav a požárů. Domovy místních obyvatel byly sužovány nepozemskými zvuky, lidi děsila tajemná zjevení, jejich automobily, telefony a televizory náhle vypovídaly službu, a chovaly se více než nezvykle. Domácí zvířata byla nalézána zabitá a zmrzačená. Vyústilo to v tragédii, o které se psalo palcovými titulky po celé světě v prosinci 1967. Zřícení mostu Silver bridge, kdy zahynulo skoro padesát lidí a dvě těla nebyla nikdy nalezena

Obrovský pták?

Oficiální instituce se pokoušely obyvatelstvo uklidnit tvrzením, že žádný muří muž neexistuje a jedná se jen o vzácný druh jeřába, sovu nebo jiného podobného ptáka. U lidí však toto vysvětlení vzbudilo jenom posměch a ironii. Luštitel záhad a spisovatel John Keel věnoval několik týdnů vlastnímu pátrání a sbírání výpovědí očitých svědků a nakonec vyloučil, že by to mohl být nějaký známý živočišný druh. Celý případ pak filmařům posloužil jako námět pro psychologický horor Proroctví z temnot, v němž hrál hlavní roli charismatický Richard Gere. Muří muž zde byl vykreslen jako zvěstovatel neštěstí. Mnozí byli přesvědčeni, že se jedná o mimozemšťana. Ostatní měli pocit, že by to mohl být anděl, který se nám pokouší předat poselství. Anděl zkázy – Uriel, který zvěstuje pohromy.

Tuto záhadnou hříčku přírody se však nepodařilo ani ulovit, ani zastřelit, přestože se o to někteří pokoušeli.

Objevovala se totiž stále vzácněji, až se po ní nakonec slehla zem. Vrátila se do neznámých končin, odkud pocházela? Možná že jenom změnila své loviště, poněvadž událost ze západní Virginie nebyla výjimkou. Čas od času se podobné stvoření vynořilo i na jiných místech. V texaském Wise County stejný přízrak předznamenával v červnu 2003 sérii automobilových nehod a podivné bakteriální infekce. Byla to jen náhoda, že tam umírali lidé se stejným příjmením, jako měly oběti mostu Silver Bridge?

Předvídal bouračku u Brna?

Tajemný okřídlený člověk byl viděn i v Brazílii u jezera Pelotas, v Rusku nedaleko Vladivostoku, na Ukrajině v Černobylu před neštěstím v jaderné elektrárně, nebo v anglickém Cornwallu. Tam mu pro změnu říkali „soví muž“ a stejně jako v jiných případech strašil lidi jen po krátkou dobu na poměrně nevelkém území.

U nás se několikrát za sebou zjevil pár metrů před jedoucím automobilem na dálnici D1 nedaleko motorestu U devíti křížů. Jakoby upozorňoval na nějakou blížící se nehodu. A skutečně, za pár dní, 11. října 2006 se tam srazily tři kamiony a dálnice byla na dvě hodiny zcela neprůjezdná. Museli zasahovat hasiči i vrtulník záchranné služby.

Muřího muže v Čechách však vidělo ještě více osob, ale jestli i zde následovala nějaké neštěstí, už nikdo nezjišťoval. K jednomu setkání došlo uprostřed říjnové noci roku 2003 na kraji zahrady starého domu za Krupkou u Teplic směrem na Kyšperk.

„Vypadalo to jako stojící člověk, bylo to však mnohem větší, určitě přes dva metry,“ vzpomínala paní Pulkrábková. „Manžel si všiml, že to je porostlé šedými chlupy a má to na zádech složená křídla. Mělo to velké oči, ty na nás nehybně hleděly a úplně nás hypnotizovaly. Myslela jsem, že se strachy zblázním a nemohla jsem ani dýchat, jak jsem se bála.“

Manželé Pulkrábkovi byli chvíli ochromeni hrůzou, pak se ale vzchopili a raději utekli. Stačili ještě zaslechnout, že přízrak začal pištět jako velká myš. O pár týdnů později tento okřídlený netvor pronásledoval automobil na silnici mezi Jirkovem a Orasínem.

Stejné tajemné zjevení spatřila na silnici mezi obcemi Podolánka a Brandýs nad Labem paní Bednářová, když jela autem s přítelem na návštěvu ke známým. Kousek od silnice, nedaleko kapličky stál napůl člověk, napůl pták s ďábelskýma planoucíma očima.

„Zastavili jsme, abychom zjistili co to je, ale ono to neodlétlo a naopak se to k nám začalo přibližovat. Když to začalo mávat křídly, raději jsme nastartovali auto a ujeli pryč.“

V Karviné muří muž vyděsil pošťačku a v Žandově u České lípy pronásledoval auta a zabil psa.

Racionální vysvětlení pro tyto záhadné létající bytosti budeme hledat asi těžko.

Můžeme se spokojit s myšlenkou, že v noci kolem nás pobíhají dosud neobjevení tvorové, žijící přes den odloučeným životem v tajných úkrytech? Sotva. Stejně fantastická se může zdát i myšlenka, že se na některých místech naší země působením dosud neznámých sil materializují netvoři z pradávné minulosti či z jiných dimenzí.

Nejpravděpodobnější je, že se asi jedná o nějaké ovlivnění vědomí pozorovatele, takže nedokáže rozpoznat hranici mezi realitou a halucinací. Ale, co jej způsobuje a jak si vysvětlit neobvyklé doprovodné jevy?

Havárie, poruchy techniky apod.? Co tedy zbývá? Nejjednodušší by bylo zařadit tyto případy do říše pohádek. Kdyby ovšem neexistovaly!

Ivan Mackerle, 2008

Čtěte:

Ivan Mackerle – https://kpufo.cz/oblasti/oso/mackerle/index.htm
Ivan Mackerle – https://mackerle-expedice.cz/