Jak to bylo s rendleshamským případem UFO

Byl britský Roswell, nejslavnější případ UFO ve Velké Británii, jen hořící kamion plný ukradených hnojiv?

Již desítky let nadšenci registrují nejslavnější incident s UFO ve Velké Británii – britský ‚Roswell‘ – případ v Rendleshamu. Nyní se však objevilo nečekané odhalení – jistý řidič nákladního auta tvrdí, že on byl zodpovědný za toto pozorování UFO blízko Woodbridge v Suffolku v prosinci 1980.

Peter Turtill (1943) řekl v roce 2009, že svědci, kteří viděli podivné světlo, ve skutečnosti pozorovali hořící kamion naplněný hnojivy. Turtill řekl, že byl ohromen z toho, jak se z této události stala největší britská záhada, plná bizarních teorií, popisovaných v desítkách knih a článků, dokonce i filmech.

Obr. Peter Turtill

Personál americké letecké základny tehdy tvrdil, že UFO přistálo v Rendleshamském lese, a zůstaly po něm stopy v podobě nevysvětlitelných otisků na zemi a záření.

Šokující popisy svědků vedly za uplynulé desetiletí k vzniku různých spekulací a teorií, třeba, že daná oblast je branou pro příchod mimozemšťanů. Pan Turtill z Ipswiche říká

„Jsou to opravdu jen nesmysly. Původně událost nevyvolala takové vzrušení. Až časem začali lidé říkat, že šlo o působení mimozemšťanů.“

Obr. 2 Rendleshamský případ z prosince 1980 podle představ malíře.

Jak se věc odehrála? Turtill půjčil nákladní vozidlo kamarádovi, ale to se porouchalo nedaleko letecké základny. „K mé hrůze bylo naloženo odcizenými hnojivy a tak jsme se rozhodli odvléci náklaďák ze silnice do lesa a zapálit jej, aby se zničily důkazy o trestné činnosti,“ řekl pan Turtill.

„Náklaďák měl hliníkový rám a hořící hnojiva a kovy vytvořily velmi neobvyklé barevné plameny, které vzplály mezi stromy.

Někteří příslušníci základny uváděli, že vidí různobarevný kříž v prostoru, a udivilo je praskání nákladních pneumatik.

Obr. 3 Mekka nadšenců UFO: Rendleshamský les dnes

Měli ale zbraně a my jsme je nechtěli potkat. Takže jsme táhli hořící vozidlo zpět na silnici. Připouštím, že to v lese na dálku asi vypadalo velkolepě, asi jako kosmická loď.“

Pan Turtill řekl, že podvozek spáleného vozu stál v lese posledních 20 let, až nakonec byl odstraněn.

Badatelka Brenda Butlerová, která se případem v Rendleshamu zabývala, řekla

„Nechápu, co říká. Vše vidělo mnoho svědků. Jak je možné, že s takovým odhalením přichází po 29 letech?“


Obr. 3 Značka ukazuje turistům cestu k „bráně pro UFO“

Podle: