Co se stalo pod Horou mrtvých? (2)

Další hypotézy kolem smrti Djatlovovy skupiny

V červnu 2012 zmizelo letadlo An 2 právě v místech, kde v roce 1959 došlo k tragédii skupiny horolezců…

Kdo zabil Djatlovovu skupinu, není dodnes známo. (1)

Existují desítky verzí příčin tragédie. Vznikly i různé „exotické“ hypotézy.

Podle jedné, šlo o místo, kde kdysi záhadně zahynulo, podle legend, devět Mansů (příslušníků místního etnika). Lavina, mráz, divoká zvířata, černí Mansové, uprchlí vězni, „sněžný muž“, test tajné zbraně, ohnivé koule, KGB, CIA, UFO, atd., atd.

Nedávno se objevila další verze:

Americký špion zde odebíral vzorky vody a půdy, aby dokázal, že SSSR porušil moratorium na jaderné testy. A náhle ho překvapilo – devět lyžařů! Domníval se, že KGB mu je na stopě.V noci, za pomocí vakuových granátů, odpálených pod vrstvou sněhu, přinutil skupinu opustit stan. Pět zemřelo zimou. Zbytek odstranil speciálními údery paží, které nezanechaly žádné stopy. A pak zjistil, že žádný z nich nemá zbraň.

Na první pohled originální verze. Ale ukázalo se, že ani zato verze není příliš původní. Badatel A. Rakitin již dávno tvrdil, že v Djatlově skupině byli tři utajení čekisté. (2) Pod rouškou lyžařského výletu měli předat Američanům, přestrojeným v další turistické skupině, vzorky falešného oblečení s radioaktivním prachem, aby svedli Američany na falešnou stopu. Říká se, že v roce 1957 CIA dostala do rukou obyčejnou čepici z přísně tajného objektu Tomsk-7, a z analýzy vyplynulo, že jde o závod na výrobu plutonia. Jenže protivníci prohlédli dvojitou hru „turistů“ a zlikvidovali všechny.

Příkaz – utajit

Ze vzpomínek prokurátora Lva Ivanova:

  • „V květnu jsme našli mrtvého Dubinina, Zolotareva a Tibo-Briňola a Kolevatova. Při vnějším vyšetření, na jejich těle nebyl žádné stopy. Senzace přišla až při pitvě. Dubinin, Tibo-Briňol a Zolotarev měli vnitřní zranění neslučitelná se životem. (Jako by havarovali v automobilu při vysoké rychlosti, ale modřiny na těle nebyly.) Jakoby jakási síla, která působila selektivně na jednotlivce …
    Když jsme v květnu prohledávali místo tragédie, zjistili jsme, že na některých mladých stromech jsou stopy po ohni, ale tyto stopy neměly kulatý tvar nebo jiný systém. Nebylo epicentrum.
    To opět potvrdilo orientaci něčeho, jakoby tepelného nebo něčeho jiného silného, ale zcela neznámého energetického paprsku, působícího selektivně pouze na lidi – sníh nebyl roztaven, stromy nebyly poškozeny. Tedy, když turisté běželi více než 500 metrů dolů ze stráně, pak zasáhl jen některé z nich…
    Informoval jsem prvního tajemníka Krajského výboru KSSS, A.P. Kirilenka, který dal jasný příkaz – veškerou práci utajit.“

Zdálo se, že vše je jasné.

Djatlovovu skupinu zasáhlo v oblasti tajné testování nových zbraní a zaplatili za to svým životem. Proto ono utajení.

  • „Jenže já se rozhodl, že i přes zákaz, při zachování nejvyššího stupně utajení, budu pokračovat v pátrání, jenže pro další verze chyběly materiály,“ píše bývalý státní zástupce Ivanov. „Zůstala pouze obloha a něco na ní – neznámá energie převyšující lidské možnosti. Jako prokurátor, který v té době musel řešit některé utajené otázky obrany, jsem vyloučil verzi testování atomových zbraní v této oblasti. Tehdy jsem se začal zabývat verzí „ohnivých koulí“.

„Role UFO v jejich smrti je zřejmá“

Někteří tuto verzi upřednostňují přede všemi, zatímco jiní ji považují za ovoce představivosti pověrčivých Mansů, jiní říkají, že jde jen o stopy raket…

Ivanov pak soustředil mnoho údajů o těchto koulích. Zároveň zjištil, že oblečení na některých mrtvolách „svítilo“. Ano, radioaktivita!

„Na základě shromážděných údajů role UFO v této tragédie byla zcela zřejmá … Zatímco dříve jsem si myslel, že koule explodovala, při uvolnění radioaktivní energie, si teď myslím, že působení energie z koule byla nasměrována jen na tři lidi.

Když jsem hlásil druhému tajemníku regionálního výboru A.F. Ještokinovi svá zjištění, dal kategorické nařízení: všechno utajit, zapečetit, dodat do zvláštních složek a zapomenout.“

Možná důchodce Ivanov zešílel, když na sklonku svého života mluví o UFO.

Možná záměrně odvádí pozornost od skutečné pravé příčině smrti turistů. Kdoví ?

Ale existuje svědectví vdovy pilota Gennadije Patruševa. Ukazuje se, že pilot se snažil přesvědčit Djatlova, aby nešel na horu Mrtvých. Prý Mansové mají strach z těchto vrcholů, viděli tam“létající světla“ a „bohy v lesklých oděvech.“ Djatlov neposlechl.

Později Patrušev z An-2 nachází prázdný stan.

A s přítelem, agentem KGB Sergejem Mišarinem, řešil smrt amatérských turistů. Věřil, že za všechno mohou tajemné koule. Sám je viděl během letu. Ručičky přistrojů v takových chvílích tančí, ztrácí nad letadlem kontrolu. Ale…

Čekista Mišarin se zastřelil ve vaně a s Patruševem se v roce 1961 zřítilo letadlo u hory Čistop. Co je to za horu? Je ve stejné oblasti… Na konci 70. let zde vojáci postavili radarovou stanici. Ale dlouho tam nestála.

Zde jsou vzpomínky bývalého velitele radaru:

  • „Popsat cesty na horu by vydalo za fantastický film. Dva „KrAZ“ s jeřábem havarovaly a spadly, a někde hnijí v lese. Až dva jeřáby CUB vyjely. Všechna elektronika na polovodičích se rychle porouchala.
  • Byla tam příliš silná elektromagnetická anomálie. I za slunečného dne jsem viděl letět ohnivé koule, osobně v zimě 1979 – 80. (kdo jiný viděl kulové blesky v zimě?).
  • Vydáte-li se do kaňonu, tam jsou přímé výstupy z křišťálu o průměru asi 0,8 m, jsou to svaté kameny pro Mansy. Bylo to děsivé chodit kolem nich.
  • Mansové na horu nechodili – domnívají se, že tam žijí neviditelní obři, kteří je unáší a trestají za to, že lezou, kam nemají.
  • Poslal jsem tři vojáky do cvokárny. Ti vojáci se zbláznili, když viděli sami sebe. Záložní důstojník se zbláznil po 3 měsících na kopci. Co tam viděl, zůstane navždy záhadou.
  • Existují části tajgy, kde nejen ptáci, ale ani šelmy nežijí, ale dokonce ani i komáři tam nejsou. Pro tuto chvíli už nebudu psát o světlech ve vzduchu a neviditelných zdech…“

Jednou z telefonu vyletěla kulička, zastavila se ve vzduchu, a pak odlétla otevřeným oknem ven. Mansové říkali, že se nemá na ně dívat, jinak se přijde o zrak…

Na stanici jsme měli televizi Junosť, ale té brzy shořely polovodiče. Tak tam dali ještě lampový „Rekord“. Fungoval naprosto nepředvídatelně. Jednou jsme chytili i vysílání z Taškentu. Za „perestrojky“ radar zrušili. Nyní je na Čistopu v troskách.“

Pomsta horských duchů?

  • „O Djatlovově skupině jsem slyšel od Nikolaje Anjamova, místního mansijského lovce,“ říká bývalý šéf stanice. „Nemyslím si, že katastrofa je nějak spojená s armádou. Jak řekl Anjamov: tito turistí nějak rozhněvali duchy, a ti se pomstili. V té době jsem duchy a ostatní neviditelné bytosti nebral vážně.
  • A dokonce v těchto místech ve 30. letech se údajně ztratil oddíl NKVD, který zde hledal mýtickou Zlatou Babu (3) – starým idolem, který se ztratil před staletími, o kterých píší skandinávské ságy. Ne kvůli zlatu, ale kvůli mystickým znalostem v zájmu budování socialismu.
  • Prý se i sám F.E.Dzeržinskij (4) zajímal o Šambhalu. Stejně jako jeho prominentní kolegové Agranov, Bokij. Dokonce i slavného čekistu Blumkina nasadili do Roerichovy expedice za tibetskými Lámy.
  • Nikolaj Roerich prošel celý Tibet a západní Čínu při hledání Šambaly. Naivní Roerich byl překvapen, jak dobře Láma mluvil rusky! Štafetu v hledání Šambhaly převzali od KGB nacisté.“

Tajemství smrti lyžařů není dodnes objasněno.

Proč protrhli stan, od kterého utekli, kdo jim vyrval oči a jazyk, způsobil podivná vnitřní zranění? Od čeho vzniklo podivné zbarvení na některých tělech? A kam se poděl An 2?

Ufologové říkají, že je zde jakýsi Permský trojúhelník. A prý jsou zde skryté vstupní brány do paralelních světů. Něco, co záhadné ohnivé koule přitahuje do těchto míst…

Obr.: Záběr z kamery jednoho z mrtvých turistů. Co je to? UFO? Kulový blesk? Nebo jen vada na filmu?

Odkazy

(1) -r-: Co se stalo pod Horou mrtvých? ZAZ, číslo 1/87, roč. XVIII/2009
(2) „čeka“ – Črezvyčajnaja komisija – ČK : Mimořádná komise pro boj s kontrarevolucí, později NKVD, později KGB SSSR.
(3) -r-: Tajemství Zlaté báby. ZaZ Číslo 3/89, roč. XVIII/2009
(4) Dzeržinskij, Felix Edmundovič (1877 – 1926), od r. 1917 předseda ČK, v letech 1919 – 1923 současně lidový komisař vnitra a od r. 1921 lidový komisař dopravy.
(5) Nikolaj Roerich – http://en.wikipedia.org/wiki/Nicholas_Roerich