Jak je to s pyramidami na Kanárských ostrovech

Pyramidy v Guimar byly objeveny na ostrově Tenerife na konci 80. let minulého století členy Mezinárodní konfederace pro zkoumání Atlantidy, což byla skupina amatérských badatelů paranormálních jevů, a nález brzy přilákal pozornost veřejnosti.

První o nich publikoval článek Francisco Padron v časopise Diario de Avisos (1) v roce 1990. Ve stejném roce na ně obrátil pozornost norský badatel Thor Heyerdahl (1914-2002) (2), známý svými výpravami, které měly prokázat možnost kontaktu zaoceánských kultur ve starověku.

Heyerdahl předpokládal, že Kanárské ostrovy byly zastávkou pro starověké Egypťany při jejich cestách do Ameriky. Podle něj prekolumbijské národy získaly znalosti o tom, jak se stavět pyramidy, právě od starých Egypťanů.

Téměř dvacet let po objevu pyramid César Esteban a Antonio Aparicio, výzkumníci z Instituto de Astrofisica de Canarias (IAC) (3) a University of La Laguna (4) vydali práci, ve které bourají argumenty Heyerdahla a jeho následovníků – knihu „Pyramidy Guimar: Mýtus a realita“. (5)

Ukázali, že pyramidy, tvořené kamennými terasami, kterým místní lidé říkají majanos, nejsou záhadou starověku, ale mají svůj původ podle archeologických a písemných dokladů v zemědělské činnosti a nevznikly dříve než v 19. století, když došlo k vyčištění polí od kamenů. Podobné terasy vznikaly ze stejného důvodu i na jiných ostrovech a souostrovích v Indickém oceánu. Jsou sice orientované na letní a zimní slunovrat, ale nemají nic společného ani s Guanči, ani s Atlanťany, nebo s předáním vědomostí starověkých Egypťanů při převozu do Ameriky, jak předpokládal Heyerdahl.

Závažným momentem je však, jak autoři Aparicio a Esteban přiznávají, je zdůvodnění astronomické orientace komplexu. Bylo to proto, že od roku 1854 byl majitelem statku zednář, Antonio Diaz Flores.

Pyramidy v Guimar v prvé řadě sloužily zemědělským účelům, ale jejich stavitel, zednář, se snažil, aby jimi vyzvedl symbolický význam slunovratu. Diaz Flores využil příležitosti, aby komplex zasvětil své zednářské příslušnosti.

V Národopisném parku pyramidy Guimar (6), který byl otevřen v roce 1998 a který je kompletně sponzorován norským podnikatelem Fred Olsenem (7) se však návštěvníkům vykládá, že pyramidové stavby se objevily před 10.000 lety v Egyptě a v Americe současně, a na dalších místech.

Nejstarší pyramidy na světě byly postaveny v Norte Chico v Peru, (8) před více než 5000 lety, zatímco nejstarší egyptské jsou staré asi 4500 let a olmécké pyramidy v Mexiku jsou staré jen něco málo přes 2000 let.

Egypťané nebyli prvními tvůrci pyramid. Stejně jako zemědělství se i pyramida objevila v různých částech světa. Je to také jednodušší způsob, jak vybudovat stabilní stavbu.

Odkazy

(1) http://www.diariodeavisos.com/
(2) http://cs.wikipedia.org/wiki/Thor_Heyerdahl
(3) http://www.iac.es/
(4) http://www.ull.es/
(5) Aparicio, Antonio – Esteban, Cesar: Pyramidy z Guimar. Mýtus a realita.