Cesta do středu Země?

Americký planetolog navrhuje ambiciózní výzkum jádra naší planety. David Stevenson z Kalifornského technologického institutu (1) předložil v časopisu Nature projekt na vyslání malé sondy do nitra naší Země.

Fantastický návrh předpokládá vytvořit v zemské kůře trhlinu a zalít ji sto tisíci tunami roztaveného železa. Takto vytvořená kapka bude pronikat magmatem a rychlostí 16 km/h dorazí po týdnu k jádru. Sonda o velikosti grapeifruitu měřící teplotu, vodivost a chemické složení okolí bude výsledky předávat na povrch Země seismickou komunikací.

Pasadenského planetologa neodrazuje ani skutečnost, že „natrhnutí“ zemské kůry vyvolá zemětřesení o síle 7. stupně Richterovy stupnice a potřebné množství železa by vyráběly všechny ocelárny světa celý týden. Stevenson je přesvědčen, že náklady na jeho projekt budou zlomkem prostředků, které jsou vydávány na výzkum kosmu.

Vědci však návrh považují spíše za hollyvoodský scénář. Projekt totiž obsahuje „dost bezstarostné domněnky“ uvádí Allan Rubin (2) z Princetonské univerzity, „vždyť nemůžeme ani s určitostí říci, jak husté je zemské magma.“

Odkazy

(1) David J. (Dave) Stevenson | Division of Geological and Planetary Sciences (caltech.edu) – https://www.gps.caltech.edu/people/david-j-dave-stevenson

(3) Allan M. Rubin, http://www.princeton.edu/geosciences/people/display_person.xml?netid=arubin&display=Faculty