Posedlost UFO zabila pilota Fredericka Valentiche

„Melbourne, podivné letadlo je opět na mě pověšeno. Ale stojí, není to letadlo.“

To byla poslední slova pilota Fredericka Valentiche v 19 hodin 21. října 1978, kdy jeho letadlo, letící z letiště Moorabbin v Melbourne na jih Austrálie. Řídící letového provozu Steve Robey slyšel už jen kovový zvuk, a pak už nic. V následujících dnech, australský tisk dával vinu za zmizení mladého, 20 letého pilota, létajícímu talíři, pod titulky ve stylu „Tajemné UFO. Letadlo zmizelo po prudkém kovovém zvuku“, a Valentich se stal součástí ufologické historie. (1)

Po 35 letech astronom a bývalý voják James McGaha a detektiv Joe Nickell vyřešili záhadu tento měsíc na stránkách The Skeptic Inquerer. (2)

Zmizení Fredericka Valentiche byla jednou z nejpopulárnějších UFO událostí konce 70. let, uprostřed zlatého věku ufologie.

O události Fredericka Valentiche psal australský časopis Unknown Word číslo 35 (květen 1979), který popsal na pěti stránkách celý případ. Uvedl, že mladík pilotoval letoun Cessna 182L letící z Melbourne a zmizel nad Bass Strait po následujícím rozhovoru, který začal v 19,06 hodin:

Frederick Valentich: Je tam nějaký známý provoz pod 5000 stop?
Steve Robey (řídící letového provozu): Není znám žádný provoz.
V.: Zdá se, že tam je velký objekt pod 5000 ft.
A. Jaký objekt?
V.: Nemůžu upřesnit. Má čtyři jasná světla, přistávací světla, která vypadají … Letadlo právě prošlo asi 1000 metrů nade mnou.
A. Roger [v letectví, výraz pro „obdržel jsem“]. A je to velké letadlo? Potvrdit.
V.: Neznámé, vzhledem k rychlosti, ve které se pohybuje. Je zde jednotka letectva [autralského] v okolí?
A. Není známa taková přítomnost v okolí.
V.: [2 sekundy ticha] Blíží se ke mně od východu. Mám dojem, že hrajete nějakou hru… On letí na mě dva, třikrát vyšší rychlostí, to nemohu identifikovat.
A. Roger. Jaká je vaše současná úroveň?
V.: Moje úroveň je 4.500. Čtyři, pět, nula, nula.
R.: Potvrzuji, že není možné identifikovat objekt.
V.: Potvrzuji.
A. Roger. Připravte se.
V.: Není to letadlo. Je to … [2 sekundy ticha.]
R.: Můžeš popsat objekt?
V.: Jen proletěl. Má protáhlý tvar. [3 sekundy ticha.] Nemohu říci více. [3 sekundy ticha.] Je teď přede mnou, Melbourne.
R.: A jak velký je to objekt?
V.: Je to tu stále. Právě teď jsem udělal obrat a on dělá to samé. Má světle zelený a kovový vzhled. Je to všechno skvělý. [5 sekund ticha.] … Víte, jaký typ zařízení je to? Je to armáda?
A. Ujistěte se, že přístroj zmizel.
V.: Opakovat.
A. Je tam přístroj ještě?
V.: [2 sekundy ticha.] Nyní se blíží od jihozápadu. Zdá se, že motor nereaguje. Dvacet, dvacet čtyři a selhává.
A. Roger. Co chcete dělat?
V.: Mým záměrem je jít na ostrov. Ach, Melbourne, podivné letadlo je opět zavěšeno za mě [2 sekundy ticha.] Zastavuje. Nebylo to letadlo.
[Mikrofon je puštěný a zaznělo z něho cvaknutí po 17 sekundách ticha. Rachot jako z převodovky.]

Ufolog Jean Sider, autor časopisecké zprávy z časopisu s názvem „Austrálie: Poslední let“ – uznává, že Valentich byl fanoušek do UFO. Sider nesouhlasil s oficiální verzí, podle které jeho letadlo mohlo letět obráceně a za UFO považoval „odrazy světel v moři.“

„Otec Fredericka Valentiche řekl reportérovi The Sydney Sun, že takový scénář je nemožný, protože syn byl eso v letecké akrobacii a musel vědět okamžitě, že letí vzhůru nohama,“ řekl ufolog, který dodal, že to byl i jeho názor.

V posledním čísle časopisu The Skeptic Inquerer (Vol. 37, č. 6), Nickell McGaha prověřili celý incident a vyřešili záhadu. Ukázali, že Valentich byl v podstatě nováček.

Licencovaným pilotem letadla byl pouhý rok a měl nalétáno jen 150 hodin letu, nesměl létat v noci za špatného počasí. Dvakrát se pokoušel vstoupit do Australského královského letectva a třikrát žádost stáhl. Navíc, během jednoho roku, byl účastníkem tří incidentů vletu do zakázaného prostoru a létání naslepo v oblacích.

„Mladý pilot byl posedlý UFO, sledoval filmy a sbíral novinové články na toto téma. Před rokem jeho otec pozoroval UFO,“ napsali McGaha a Nickell. Jeho hluboké přesvědčení o létajících talířích mohlo přispět k jeho smrti.

Jeho pozice se také neshoduje s oznamovanou polohou – prostě letěl hledat UFO…

McGaha a Nickell uvedli, že „4 přistávací světla“ UFO se shodují se čtyřmi jasnými světly na tehdejší noční obloze, které dohromady dávají dojem diamantu: Venuše, Mars, Merkur a Antares. Víra v UFO udělala zbytek, včetně označení zeleného světla na konci.

UFO se nepohnulo kdykoliv, pokud se nepohnulo letadlo mladého pilota. Valentich se pohyboval stejně jako planety a hvězdy.

Nezkušený pilot utrpěl iluzí falešného horizontu, který se vyskytuje v případě, že je špatná viditelnost. Oblačnost připomíná tenký tmavý horizont, několik základních světel a hvězdy mohou vytvářet iluze a vytváří dojem, že nejsou správně zarovnány s horizontem.

Pilot se pokouší srovnat letadlo s údaji na přístrojích s falešným horizontem a začne po spirále padat dolů, nejprve pomalu a pak rychleji a rychleji.

„Zmizení byla prostě fatální nehoda. Ironií je, že by se nikdy nestala, kdyby mladý pilot nebyl fascinován UFO. Pokud bylo opravdu důvodem k tomuto letu v noci pátrání po UFO, pak toto zaujetí skončilo tragicky,“ uzavřeli McGaha a Nickell pátrání.

I když tělo mladého muže se nikdy nenašlo, zbytky letadla s částečným sériovými čísly se našly ve vodách Bass Strait o pět let později.

Odkazy

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/Valentich_disappearance
(2) http://www.csicop.org/